續上帖

CVT波箱是6前速,keep住1500RPM加速到65KM/h,鬆油門會由5波入到6波

為何說是6前速CVT波箱,keep ...
computer1975 發表於 2018-1-18 00:23

好好奇......「在15,25,35,45,55,65鬆油門會自動推高一檔」咁架車咪會有少少CHOK/唔順囉??
CVT係唔會有6前速, 應該咁講, CVT本身係無波段, 之前有既都係模擬波段黎......
理論上, 唔計CVT天生動力涵接差呢個問題, 佢無波段應該係會比有模擬波段更容易KEEP住度力, 更客易加到速......
例如你話架SIENTA最大扭力係3500RPM, 咁CVT KEEP住係3500RPM長攞個最高扭力起圍應該會係最快GA??
同埋CHING你既意思係3500RPM就CUT油?? 咁淨低果幾千轉要黎做乜?? 官方SPEC 4400RPM先到最大扭力WOR~
會唔會係有D SETTING FIX死左架車咁低轉CUT油呀??

另一樣我覺得有D奇怪既係, 10年前既豐田CVT車都已經成日話自己係7+/-CVT啦, 又會10年後既今日先走返轉頭模擬6AT咁得意既??

p.s.唔係挑戰CHING, 只係CHING形容既SIENTA令我有D好奇~

就咁睇SIENTA個油耗又唔覺有咩問題, 好正常丫......
不過講到架ESTIMA HYBRID咁慳.....搞到我又想試下養 ...
stevechau 發表於 2018-1-17 16:15

你可以試下.. 但2手hybrid車既maint真係好貴.. 最常要換既係粒大電(estima要26k-30k) 其次係ABS泵(15-20K) 所以點解好多CHING再換車都唔再揀返hybrid係有原因, touch wood我架10揸左9個月都無咩特別問題 ..

相對起步, 其實每次著偈係用更多油~
同埋而且HYBRID車因為著偈果下已經行緊車, 比起普通油車靜止著偈果下 ...
stevechau 發表於 2018-1-16 05:50 PM

相信新款Sienta已經解決左著偈用油多嘅問題
因為佢個i-stop停燈又息偈,塞車又息偈
行轉深水涉息10次8次,咁都慳到油真係神奇

相信新款Sienta已經解決左著偈用油多嘅問題
因為佢個i-stop停燈又息偈,塞車又息偈
行轉深水涉息10次8次 ...
pockchop 發表於 2018-1-19 16:10

豐田個istop。著車 default 係開左既 之後人手熄,不過開左 不過用唔用 係睇你隻腳既。渣過就知 ,停燈車可以等 一先用istop 又得唔用又得 ,提早著返又得

Sienta 豪華版呢家唔洗23萬,仲有半份保送

我都係揸開accord

師兄有空去九龍灣試下 sienta hybrid,又 ...
mickey1234 發表於 2018-1-15 21:14

有半份保送??

回覆 95# pigpiglo

電油版有得送以60% ncd計,我下星期收車,聽我個sales講,仲有黑,白,籃三色

Ching想買乜版