回覆 10# QAFHK
因為Kabayan係有分開3G無限同埋4G無限,
所以我有呢個疑問,
以為我隻Huawei E303 3G 7.2Mbps USB Modem係用唔到K60開啟4G無限數據。

另外我都想問意見,
因為主要都係家用幾十GB,
請問你會建議邊一張卡?

因為Kabayan係有分開3G無限同埋4G無限,
所以我有呢個疑問,
以為我隻Huawei E303 3G 7.2Mbps ...
GHFC13579 發表於 2018-1-14 18:57 [/quote]

Kabayan 3G無限係限速最高384k - 1M,4G無限首15G限速最高了3.6M,之後最高2M。開4G無限plan插3G手指限速都係3.6M,手指要解鎖。

回覆 12# aok
之前問過其他師兄,
無裝卡下Dc Unlocker睇過係無鎖,
即係裝卡之後通常都會用得?

回覆 10# QAFHK
其實主要係想有需要時替代月費SMT,
主要家中使用幾十GB,
請問呢三張卡你會推介邊張?

我講一講我點樣睇。

我本來諗住用Kabayan K60,
因為就算我唔增值,
都可以用開卡價惠送$60來開啟$98無限PLAN,
FUP 2MB應該符合需要,
但係如前所述因為店員亂講所以未買,
樓上有個師兄就話PING太高。
我知Hemat都係$88無限PLAN,
而且聽過3G係無限速,
所以都有興趣。
萬能卡我就真係唔太熟。

或者呢三張卡之外,
師兄有無推介?
因為我真係完全唔熟呢方面,
多多見諒。

大佬,用得SMT月費無限都唔志在換埋個 4G/LTE router啦,哩D係市場趨勢嚟,除非你又轉用番家居寬頻啦

回覆 15# Zanron
我有錢直接交月費,
邊到仲要買儲值卡。

(1) 請問呢三張卡你會推介邊張?
(2A) 我知Hemat都係$88無限PLAN,而且聽過3G係無限速,所以都有興趣。
(2B) 萬能卡我就真係唔太熟。
(3) 師兄有無推介?GHFC13579 發表於 2018-1-14 21:19

(1) 推介優先次序:卡巴人 --> HEHE --> 標準萬能,原因:卡巴人的地獄都有2MB。

(2A) HEHE預設可以收限速4G,但沒有不限速3G。

(2B) 你的處境不適宜用標準萬能卡。

(3) Trihalo。每月$98 8GB (無地獄,用完即停),另加$20申請「歡樂通宵」時段,
最高速度2MB但真.無限數據。

「歡樂通宵」時段所耗用的數據不會從你現有月費計劃的數據用量中扣除,並分開計算,
故絕大部分毒拎都會趁「歡樂通宵」時段將手機號碼當作家居寬頻使用。

回覆 17# TE7489
多謝師兄,
不過仲有疑問。

其實主要因為我係用緊Huawei E303 3G 7.2Mbps USB Modem。
請問呢兩張卡APN係味cmhk同埋hkcsl?

請問卡巴仁係味唔使特登買K38開啟3G無限PLAN直接買張K60就得?

請問HEHE係味改成FUP 128KB同埋取消一號重設FUP?

我住近海地區,
聽講HEHE算係地上最強所以有啲心動。

(甲) 請問呢兩張卡APN係味cmhk同埋hkcsl?
(乙) 請問HEHE係味改成FUP 128KB同埋取消一號重設FUP?
(丙) 聽講HEHE算係地上最強所以有啲心動。
GHFC13579 發表於 2018-1-15 11:43

(甲) 你將兩張儲值卡的說明書都送給民政事務局局長嗎?

(乙) 要睇你用邊個PLAN,但CSL官方HEHE卡網站已經交代這個問題。

(丙) 未必。如果你住村屋,當家家戶戶都用HEHE同三上悠亞啪啪啪的時候,
你會好後悔點解唔用第二間電訊商的儲值卡。

卡巴人K38問題由其他師兄解答或去卡巴人專帖問,因為我無用卡巴人。

回覆  TE7489
多謝師兄,
不過仲有疑問。

其實主要因為我係用緊Huawei E303 3G 7.2Mbps USB Modem。
請問 ...
GHFC13579 發表於 2018-1-15 11:43

總之,所有 CMHK 外籍人卡,你都唔需要睇 $68 3G 無限數據 plan,睇 $98 4G 無限數據 plan 就得

你開 3G 無限數據,速度就無 3.6Mbps,亦無 15G 後 2Mbps

會變咗做長期 1Mbps (應該無 FUP,唔太記得清楚)
無論你用係 3G 定 4G 的 手指/電話/Wi-Fi 蛋 內

你要開 $98 4G 無限數據 plan 先有 3.6Mbps 15G 後 2Mbps (無論你用係 3G 定 4G 的 手指/電話/Wi-Fi 蛋 中)

38 卡,你會用到長期 1Mbps 呢個 $68 3G 無限數據 plan 先諗買唔買
你唔諗住會用到呢個 3G 無限數據 plan,只會用高速啲嘅 4G 無限數據 plan 就直接買 K60 就得