我講得唔好

其實係閂咗佢個多核功能
入去aboutconfig

照改就得 ...
明火沐釷 發表於 2018-1-11 21:51

樓主
你個方法好似真係得
我照做之後開工作管理員睇
未改之前5個firefox prosess真係縮成一個
同只係食200MB ram
等我用多幾日睇真先
Thanks in advance!!!

我兩隻狐都無 avg 嘅嘢....
其實會唔會反而係師兄你裝咗佢阿媽所以先有呢? ...
dls2046 發表於 2018-1-11 22:22

見無人話見過有AVG出現過
咁就手動剷咗佢
......
重開又無事
..........
我諗關update事(我無重新裝過)
由4Xup......up.....up 到56?????

樓主
你個方法好似真係得
我照做之後開工作管理員睇
未改之前5個firefox prosess真係縮成一個
同只係食2 ...
leechiu2 發表於 2018-1-11 22:54

用埋resart addon dsable 可以試埋清水FF最少食你幾多ram

呢啲Post 都幾痴線
不如全部機所有野都delete晒佢兼唔俾佢運作就最唔食ram
咩年代呀明明係自己硬件跟唔上軟件,加到24GB ram 都係千零蚊。。。
有人就偏偏要拿住在4GB RAM同自己鬥氣仲要話人哋個software大食

呢啲Post 都幾痴線
不如全部機所有野都delete晒佢兼唔俾佢運作就最唔食ram
咩年代呀明明係自己硬件跟唔上 ...
prince888 發表於 2018-1-13 07:36

有邊個人唔知4GB ram唔夠用
加多ram去到8GB甚至24GB ram唔貴兼好好多?
問題在於我部電腦係廠機
我買條Adata 4GB ram
諗住加到8GB就good fit
點知條ram同我部廠機唔兼容
一插入去部mon就黑畫面
返出就冇事
我諗過買條更加大路Kingston再試
但諗諗Adata已經係好popular大路ram
佢都唔得話Kingston好大機會唔得
我唔想再浪費金錢ram度
唯有用4GB算

用埋resart addon dsable 可以試埋清水FF最少食你幾多ram
明火沐釷 發表於 2018-1-12 22:11

樓主你個方法果然得
宜家個firefox食少好多ram
不過你個方法係將muti process轉做single process
muti process好似個目的係多工作業之下
令到佢load 網頁時速度更快
但就食更多ram
即係以ram換取效能
不過宜家暫時唔覺得佢慢
希望唔會啦

回覆 25# leechiu2

部廠機邊個牌子? 行乜OS?