[分享] GTA V gaming test - ultra high @ 2560x1440

之前無訂GTA V, 尋日唯有比多10蚊入左隻GTA V
7隻D9 裝左~1個鐘多少少. 順利入game, 但過程中響setting入面拉下野都死左幾次game.
行左幾次benchmark都行唔到, 次次一run就唔知點解連埋個story mode一齊行sosad. benchmark去到個戰機位仲正, 同我講話機入面條友被人遺棄左所以mission fail, 睇到呢度我真係唔知仲有咩好講. 行benchmark 都可以fail. TROLOLOLO.

btw去返正題, 因為岩岩開新人係未有得玩ONLINE住, 一定要過左最初頭既story mission先有. 就benchmark同story mode小弟cap左小小圖比大家睇睇:

spec:
2way sli @ asus 980 strix
i7 5820k @ 4.5
corsair dominator platinum @16gb
27" asus PB278

setting:
all VERY HIGH and ULTRA
msaa x4 (再上就過vram)
af x16
population variety 60% (再上就過vram)
@2560X1440
vsync ON

Vram usage 4081 / 4095 MB
FPS~30+至60

圖片因為forum size問題壓左, 實際畫面會再理想d.
畫質自己親測完之後, 對比之前官方流出既畫質覺得佢無咩大副度降到.

overall畫質其實都幾理想, 特別係最後果張, 實時遊戲梗果陣D草同樹好真下.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

之前無訂GTA V, 尋日唯有比多10蚊入左隻GTA V
7隻D9 裝左~1個鐘多少少. 順利入game, 但過程中響setting ...
zerogambit@@@@ 發表於 2015-4-15 11:17

個Benchmark有bug, 你一定要過咗第一關Story mode先可以玩benchmark

你好似未開sli顯存得4gb開左應該有8gb

cocahk 發表於 2015-4-16 17:21

似係啦..
好多970SLI個D都SHOW 8GB..CHING快D睇睇..@@

cocahk 發表於 2015-4-16 17:21

無上幾日.
多謝師兄提醒, 查返我個SLI真係唔知幾時DISABLE左(玩其他GAME玩唔出個分別, 所以無為意), 依家開返, FPS真心DOUBLE左, 低極都有60+.

btw, 不過佢個VRAM出8GB都係錯 因為真正SLI只係睇一張卡既VRAM, 唔會張全部卡VRAM加埋一齊.

無上幾日.
多謝師兄提醒, 查返我個SLI真係唔知幾時DISABLE左(玩其他GAME玩唔出個分別, 所以無為意), 依家 ...
zerogambit@@@@ 發表於 2015-4-19 22:05

no, 佢show double, 計double
即係如果你單卡show 使用3/4gb, 雙卡同一setting佢會變6/8gb

no, 佢show double, 計double
即係如果你單卡show 使用3/4gb, 雙卡同一setting佢會變6/8gb ...
Maze 發表於 2015-4-19 22:10

its a trick

https://forums.geforce.com/defau ... -gta-5-pc/?offset=7

技術上SLI係唔會有VRAM STACK呢樣野

its a trick

技術上SLI係唔會有VRAM STACK呢樣野
zerogambit@@@@ 發表於 2015-4-19 23:03

當然知唔會重疊,我講佢係咁show 唔代表佢係疊左

(Sent from HKEPC iPhone app)

多謝晒師兄分享gta5

畫面真係幾靚!