[教學] 幾個買軚盤的問題

如果錯區望見諒

朋友半借半送Driving Force GT俾我玩
呢個軚盤無極力子,棍波得前後推,無Handbrake,真係少左好多體驗。同用手掣玩差唔係好遠
睇中左thrustmaster TH8A Shifter 同 T3PA Pedal

Q1
想問如果我只買Shifter + Pedal 可唔可以連埋Force GT(軚盤only)一齊用????
定係要成SET買無得唔同牌子互搭???

Q2
大家買軚盤係邊到買架???或邊個網購,我見淘淘仲貴過本地買

PS: 會玩的GAME...暫時只有Dirt Rally

TH8A Shifter "好似"可以用USB 插電腦獨立用, T3PA Pedal就唔知了.

Driving Force GT 要用Logitech software 黎調較力度同轉向, 例如可以set 900度轉向,似返真車轉向.

TH8A Shifter "好似"可以用USB 插電腦獨立用, T3PA Pedal就唔知了.

Driving Force GT 要用Logitech softwa ...
6seven 發表於 2016-3-18 14:13

T3PA好似真係無USB(個頭似RJ11 FAX頭),咁Q1一定係成SET買啦

另外師兄們係邊到買軚盤架?

T3PA好似真係無USB(個頭似RJ11 FAX頭),咁Q1一定係成SET買啦

另外師兄們係邊到買軚盤架? ...
marcolee1314 發表於 2016-3-18 14:32

如果咁買法,其實買套新 羅記G29 (or舊 G27)可能仲方更,同平.

回覆 4# 6seven

買G27真係平好多
但係棍波個樣.....
G29成3千幾, 如果我剩係TH8A 同 CSR Elite pedal好似平過G29

回覆  6seven

買G27真係平好多
但係棍波個樣.....
G29成3千幾, 如果我剩係TH8A 同 CSR Elite pe ...
marcolee1314 發表於 2016-3-18 14:56

玩到幾大都係個人喜好,自己決定了.

玩到幾大都係個人喜好,自己決定了.
6seven 發表於 2016-3-18 15:01

想知係咪只要有USB就可以三隻牌子溝埋一齊用

想知係咪只要有USB就可以三隻牌子溝埋一齊用
marcolee1314 發表於 2016-3-18 15:17

電腦黎講多數"係", 但個別game 可能有限制, 要睇返個game本身了.

Simulator 類多數可以多操作器同一時間使用.

電腦黎講多數"係", 但個別game 可能有限制, 要睇返個game本身了.

Simulator 類多數可以多操作器同一時間 ...
6seven 發表於 2016-3-18 15:23

仲要睇隻GAME

唔該晒師兄,買左shift+pedal先算,唔得先再買T300揍成一set

thrustmaster TH8A Shifter 同 T3PA Pedal 向香港賣太貴, 唔值 . T3PA Pedal 重一定要用thrustmaster軚盤先用到, 如想要獨立的PEDAL , 買FANATEC Club sport pedal V3 重正. 我之前都睇左好耐, 最後都係買左T300 個款 599XX 版 , 向 AMAZON DE 買 , 連運費 3800 左右, 平過香港買少少.
用來玩Dirt Rally 好正, 唯一唔好處係壞左一個轆後, 用手制都好易行, 但用軚盤就難D .