想搵人一齊飛DCS

雖然都預左無香港人玩, 不過都照post希望有或將來玩既人一齊玩
小弟玩左好幾年,以前同班鬼佬飛開,但好難夾時間 所以呢家多數自己玩.

飛開A-10C, M-2000C, 不過最近出左新既直昇機!SA-342 Gazelle(法國輕型偵察直昇機),所以主要都飛緊呢架野
有興趣一齊飛或者有興趣學玩的話(強烈建議要有joystick), 請係呢到留言or PM我

我有oculus rift dk2, 支joystick 咩價位到?
玩得掂e 隻係咪揸真既都易d 上手? (好多賽車game 都係多個玩事, 係有幾隻好真, 但大部份同真正揸車冇關)

有呢隻GAME..flight stick, throttle 同pedals
但極少玩

我有oculus rift dk2, 支joystick 咩價位到?
玩得掂e 隻係咪揸真既都易d 上手? (好多賽車game 都係多個玩 ...
SleeperDC 發表於 2016-5-13 11:24

如果dry買一支Joystick 最平 Extreme 3D Pro Joystick HKD$400
但係我會建議買HOTAS類型 (Hands On Throttle And Stick,一手stick,一手油門)
主流多數都係用緊Saitek Pro Flight X-55(最近好似有支改進版X-56, ~$2000).
市面上,最高級最好用又勁好品質而且係最貴既, 就係Thrustmaster Warthog($3500),佢係模仿真實A-10既HOTAS. 有左呢支野 就一生都唔洗再買stick.
有支平既HOTAS, Thrustmaster T-Flight Hotas X 我諗5舊水到? 不過我唔清楚好唔好用.

大部份DCS飛機既cockpit都係99% clickable,而且真實物理程度都好高, 用呢架新直昇機做例子, 上個weekend 官方搵左班現役法國機師試飛, 佢地既評語係同真實非常接近.  所以, 如果學識左的話 分分鐘偷入去空軍基地 搶架野走都得:P

由於都係飛行sim類型, 如果無呢方面經驗的話, 你可能要花d心機同時間慢慢學, 坐係到大半日都未必開到引擎個隻. 最緊要都係對呢類型遊戲有興趣,先會覺得爽.

有呢隻GAME..flight stick, throttle 同pedals
但極少玩
masseffect 發表於 2016-5-13 11:31

齊哂set都唔玩咁浪費? :P

齊哂set都唔玩咁浪費? :P
Lymark 發表於 2016-5-13 14:39

屋企細,啲嘢平時要收埋,拎出嚟又要SETUP一餐...
而家套嘢啲膠變到好sticky..
然後pedals又用唔慣...

我本來係開左隻flight sim 三兩個字著到燈當贏左既人. 但近年飛多左, 又睇左幾條令我對直升機產生d 興趣既片. 即係我e+ 覺得退休後係應該揸直升機四圍飛下.

我本來係開左隻flight sim 三兩個字著到燈當贏左既人. 但近年飛多左, 又睇左幾條令我對直升機產生d 興趣既 ...
SleeperDC 發表於 2016-5-13 21:39

你都飛DCS? 約埋一齊玩啦

之前有隻dcs blackshark 連機都開唔著

CHING 除左DCS仲有無玩其他FLIGHT SIM如FSX XP10 P3D?