[家機遊戲] 新手請問Playstation買加值武器包問題

尋晚趁新年特價買咗PS PLUS年費12+3,相安無事用信用卡俾錢搞掂。
跟住今日入去ps store買 FFXV 武器加值包用咗$12,跟住俾錢個陣無啦啦
同我自動增值咗$50電子錢包黎扣數,其實係咪買呢d DLC同埋數字版遊戲會系咁做法?

係,你用信用卡既話買咩佢都會"自動"用信用卡扣數去增值左個電子錢包先,之後再買

係,你用信用卡既話買咩佢都會"自動"用信用卡扣數去增值左個電子錢包先,之後再買 ...
鋼練 發表於 2017-2-8 15:24

但我尋晚買年費$268佢系一次增值268扣曬電子錢包,但今次買12蚊反而唔係增值12扣12?

PSN係每次用信用卡增值買野都會最少增50, 就算你買果樣野少過50蚊都係

回覆 3# kawachen

哦...我以為你只係話DLC嗰啲,GAME同PS PLUS都好似係全數收,隻GAME幾多錢就直接信用卡扣

DLC類野如果揀信用卡比錢先會信用卡儲值電子錢包再扣電子錢包餘額

回覆  kawachen

哦...我以為你只係話DLC嗰啲,GAME同PS PLUS都好似係全數收,隻GAME幾多錢就直接信用卡扣

...
鋼練 發表於 2017-2-8 16:05

我系買個d”追加內容“而且total系十幾蚊,跟住信用卡俾錢之後就自動增值50蚊再扣,變到電子錢包宜家無啦啦剩返39.8...

PSN係每次用信用卡增值買野都會最少增50, 就算你買果樣野少過50蚊都係
erickwok720 發表於 2017-2-8 15:59

我系買個d”追加內容“而且total系十幾蚊,跟住信用卡俾錢之後就自動增值50蚊再扣,變到電子錢包宜家無啦啦剩返39.8...換言之如果找數個樣野唔夠50就會好似我宜家咁自動增值最低消費$50,再系電子錢包扣數?

回覆 7# kawachen

唔會,簡單講就你宜家再買野多過39.8就會再係信用卡扣$50轉去電子錢包再扣數

相反少過39.8就唔會,就係咁...

回覆  kawachen

唔會,簡單講就你宜家再買野多過39.8就會再係信用卡扣$50轉去電子錢包再扣數

相反少過39. ...
鋼練 發表於 2017-2-8 17:09

咁其實下次例如我買只$180嘅game,信用卡俾錢系直接扣呢條數,唔會再幫我增值$200再扣,然後電子錢包又結餘20甘樣架?

真係好唔明白點解佢今次會咁多餘,增值再扣?

回覆 9# kawachen

game/ps plus>信用卡直接扣數

主題/追加野/dlc...等等>信用卡扣數(視乎貨品金額,最低$50)>轉到電子錢包>電子錢包扣數