台积电:40nm工艺难题解决 质量媲美65nm

台积电营运部门高级副总裁刘德音(Mark Liu)终于带来了好消息:困扰已久的40nm工艺良品率问题已经解决,质量上现在基本和早已成熟的65nm工艺处于同一水平。

刘德音称,困扰台积电40nm工艺的主要难题是所谓的设备腔体接合(Chamber Matching),但现在都已成为历史,不过他没有透露具体的良品率数值,应该还要看生产的是什么芯片。

台积电19日举行了一次庆祝仪式,标志着位于台湾新竹科技园区的Fab 12晶圆厂已经完成了第五阶段(Phase 5)的新工厂建设工作,并将于今年第三季度如期开始28nm工艺的量产。如果AMD下一代显卡真的如传闻所说采用28nm工艺并在第三季度发布,则台积电的进度正好与之相匹配。

刘德音表示,台积电也已经开始了Fab 12第六阶段(Phase 6)的建设规划,将主要用于未来的22nm工艺生产基地。

右一:刘德音

http://news.mydrivers.com/1/154/154579.htm

=================================

睇黎 GF100 出貨應該問題不大了 , 不過良率始終唔會高 !

台积电营运部门高级副总裁刘德音(Mark Liu)终于带来了好消息:困扰已久的40nm工艺良品率问题已经解决,质量 ...
diamond 發表於 2010-1-20 22:25

GF100 從來冇因台積電而影響出貨....

~飛兒~ 發表於 2010-1-21 08:10

個問題係佢個設計未掂..

~飛兒~ 發表於 2010-1-21 08:10

哈哈!
因為本來就未生產!

刘德音称,困扰台积电40nm工艺的主要难题是所谓的设备腔体接合(Chamber Matching),但现在都已成为历史,不过他没有透露具体的良品率数值,应该还要看生产的是什么芯片。
diamond 發表於 2010-1-21 06:25

佢都指出唔同product既良率都唔同...
我諗佢指既可比美65nm既良率應該係for ati
GF 100岩岩先量產   
而且佢本身既架構亦都令自己既良率降低

見到張圖令我想下以下呢一句
"又要威 又要帶頭盔"

個問題係佢個設計未掂..
insanity 發表於 2010-1-21 04:00

exactly...
佢唔係冇影響, 不過出唔切肯定唔係主要原因....

其實點解D代工廠咁有錢可以係咁起D圓晶廠:funk:??
同埋而家5000系列既良率搞掂返D價應該唔洗係咁炒啦掛

其實點解D代工廠咁有錢可以係咁起D圓晶廠??
同埋而家5000系列既良率搞掂返D價應該唔洗係咁炒啦掛:goo ...
MaY_bE 發表於 2010-1-21 17:42

台積電係全球最大的積體電路製造服務公司, 佔世界晶圓總出貨量8%, 市值大過和黃.

其實點解D代工廠咁有錢可以係咁起D圓晶廠??
同埋而家5000系列既良率搞掂返D價應該唔洗係咁炒啦掛:goo ...
MaY_bE 發表於 2010-1-21 09:42

5系高價... 我相信唔會因為台積電良率改高而改.... 良率好左佢最多賺多d... 要佢減價, 係真係要等 nv 出佢張 GF100