回顧 Google Android 過去 12 年重點

http://chinese.vr-zone.com/13312 ... ipop-join-11042014/

如果想當初apple 肯買起android,
就唔有今日呢個咁強嘅對手

如果我無記錯當年佢地係先向apple 推銷,
apple 唔肯買先再向google推銷

09年第一代接觸Android果陣我先用
果陣起訴係1.5
過左咁多代真係陪住我走

09年第一代接觸Android果陣我先用
果陣起訴係1.5
過左咁多代真係陪住我走
watkower 發表於 2014-11-4 23:55

1.5-2.2 果個時代我都學識咩叫刷ROM,

原廠ROM 真係會用到無名火起....
RAM 本身少, 重要整個大食ROM 真係乜apps都唔洗開

Moto Milestone android 2.0 開始用,
個陣用乜都要就住就住,RAM 又唔夠,又要就住唔爆data

講真ANDROID更加似Pocket PC後續機
較開放, 可安裝外來程式, 可讀寫外置記憶卡或手指等等

反而WINDOWS手機就變成比 IOS更加封閉系統

1.5-2.2 果個時代我都學識咩叫刷ROM,

原廠ROM 真係會用到無名火起....
RAM 本身少, 重要整個大食RO ...
wgpoon 發表於 2014-11-5 00:00

果陣未有鎖Bootloader呢D萬惡之源
新出系統咩都未有
改錯小小野都FC到喊
果陣都係H字頭C字尾獨大
個咩Sense幾Q大食
所以果陣有好多Launch出現 好多都消失左係歷史上
2.0先開始有多點Support 不知幾多孤兒仔
Hero 1.5 1.6 2.0 Desire  Milestore 2.0 2.1
先開始真正進入黃金年代

我用過
Hero -> Defy -> Tab 10.1 -> S2 -> Note 2 -> 小米

如果想當初apple 肯買起android,
就唔有今日呢個咁強嘅對手

如果我無記錯當年佢地係先向apple 推銷, ...
wgpoon 發表於 2014-11-4 23:50

個陣佢憑咩令APPLE會考慮買起佢先
何況05年既事....佢地都已經寫緊自己既iPhone OS同砌緊部iPhone啦
除非可以輕鬆改寫者,唔係鬼得閒理你