遊戲Notebook迎來大福音:NVIDIA GTX 965M真棒!

NVIDIA今天悄然推出了一款新的Notebook顯卡「GeForce GTX 965M」,
和此前已有的GTX 980M/970M一樣也是第二代麥克斯韋架構、GM204核心。

在中端主流市場,NVIDIA還有一代麥克斯韋架構的GTX 860M/850M,
而這次發佈的GTX 965M,將取代開普勒架構的GTX 870M,填補中間空缺
構成基本比較完整的新架構產品線。

而根據此前消息,再靠下的位置還會有個GTX 960M。
說不定會和桌面上的GTX 960一樣使用小核心GM206。

GTX 965M配備了1024個流處理器,核心頻率924MHz並支持動態加速,
顯存是128-bit GDDR5,等效頻率5GHz,
奇怪的是官方並未標明容量,但也無外乎2/4GB兩個版本。

看規格,GTX 870M似乎更強,畢竟有1344個流處理器、192-bit位寬,
而新架構加持的GTX 965M能不能彌補這些弱勢呢?往下看測試……

GTX 965M筆記本即將大批量上市,無疑會有著非常出色的性價比。
Schenker XMG P705(17吋)、XMG P505(15吋)就是率先露面的。
這是類似台灣藍天的ODM產品,一些品牌的本子就是基於它們而來的。
Notebookcheck.net就拿到了P505,並進行了一番詳細的測試,包括基準測試、遊戲測試。

結果是令人欣喜的。

GTX 965M憑藉更優秀的架構,基準、遊戲性能基本都與規格更高的GTX 870M持平。
大多數較新的3D遊戲都可以在高畫質、1080p分辨率下流暢運行。
以後想買遊戲Notebook,可以重點關注下GTX 965M。

D電你都味話唔夠份量先得...起碼要12-CELL電先滿足到D GAMING NOTEBOOK

點解咁重既BOOK...唔買大機

D電你都味話唔夠份量先得...起碼要12-CELL電先滿足到D GAMING NOTEBOOK

點解咁重既BOOK...唔買大 ...
kingleo666 發表於 2015-1-8 08:57

唔係每個人屋企都有咁多空間 加埋 gaming notebook 跟本唔係 for 你拎出街用

ACU 果張, 我笑了 比成成皮野出黎買部機得13.7 FPS
ACU 真係離曬譜

買得呢D都唔算係缺錢的
當然對性能有要求啦
窮JJ好似我咁都係買果D5 6K就無資格講話要咩高效能

唔係每個人屋企都有咁多空間  加埋 gaming notebook 跟本唔係 for 你拎出街用 ...
twinesdr 發表於 2015-1-8 09:33

除非果個人住雜物房/劏房,否則好難擺唔落一個itx 箱

...不過咁講,好多細箱都得姐........唔通連台都無咁大獲?咁亦唔多似買得起黎D既人既家境... ...
DUP 發表於 2015-1-8 20:06

我真係識好多有錢佬貪方便買部 notebook 都唔會買 desktop

除非果個人住雜物房/劏房,否則好難擺唔落一個itx 箱
arthur8523 發表於 2015-1-8 20:16

ITX 砌 gaming 仲難啦,又要 LP / 唔係 fullsize 最重要係要 主機 + mon,好多人都好抗拒

我真係識好多有錢佬貪方便買部 notebook 都唔會買 desktop  

ITX 砌 gaming 仲難啦,又要 LP /  ...
twinesdr 發表於 2015-1-8 20:23

做文書用notebook好正常,我屋企人係屋企都係用notebook。但係屋企用gaming notebook 反而顯得不智

而家唔少itx定係四四方方,果d箱插正常size既顯卡都得

再者notebook 散熱冇可能好過itx,即使965m可造性幾高都好,玩唔洗幾分鐘就降頻,效能比itx配置一定差好多

ITX 砌 gaming 仲難啦,又要 LP /  ...
twinesdr 發表於 2015-1-8 20:23

btw 我早排朋友買左部msi 既gaming notebook (好似係haswell i7) ,而家佢都死死氣問我拎砌機list