[轉] iOS App Store Revenue Now 80% Higher Than Google Play

http://techcrunch.com/2015/10/15/ios-app-store-revenue-now-80-percent-higher-than-google-play-thanks-to-china/
China led all countries in absolute growth in the Q3 of this year... in terms of both iOS app downloads and revenue...

the Asian app economy is impacting both the iOS App Store and Google Play, but it' s pushing the two down different paths... worldwide downloads were 90% higher on Google Play... iOS App Store revenue was 80% higher...

But the top country by revenue on the iOS App Store... is still held by the U.S., and is followed by Japan. It will be interesting to see if this changes over time...

機價已反映用戶的消費力

這個統計有無包括課金 ?

Revenue 只差80%咁少?  

我以為相差一百倍以上. 用得iPhone, 自然慣咗俾錢買野, 一setup部iPhone就要登記信用卡. 呢d係身份嘅像徵呀嗎 !

我地D死窮engine佬, 無錢買apps, 梗係用Android啦.

用Android機就係因為有大量免費apps.

利申: 我從未俾過錢買apps.  (其實PC software, OS 都未俾過   )

回覆 3# jwong852

心態問題姐, 好多app都係8蚊至十幾廿蚊, 講真唔捨得買多過買唔起 ,   
iphone最貴果部都係8088咁cheap. 都係果句唔捨得買多過買唔起

Revenue 只差80%咁少?  

我以為相差一百倍以上. 用得iPhone, 自然慣咗俾錢買野, 一setup部iPhone就要登記 ...
jwong852 發表於 2015-10-19 11:09

APPLE係可以唔洗SET 信用卡
ANDROID 開帳戶一樣會問你信用卡,你SET唔SET係另一回事,有信用卡都唔見得有錢
而且APPLE都係好多免費APPS, 最好搵我其實覺得係"課金",免費遊戲永遠最貴

題外話:
香港人心態,每年拎幾千蚊買部手機 平板,萬幾蚊買部電腦都冇問題, 買3自助餐什麼幾百幾千SO 簡單
但係聽到一個APPS要錢,就算幾蚊,幾十蚊,都好似見到洪水猛獸

電腦好貴,我幫人整電腦好多人用住部頂2萬部的MACBOOKPRO,但入面可以全盜版, 知識產權係唔值錢,
所以乜野藝術工作者,設計師,程式開發係香港都係食西北風同冇前途果類

但係佢地玩GAME又好捨得課金,所以唔係冇錢, 而又係一個心態問題

ANDROID 開帳戶一樣會問你信用卡,你SET唔SET係另一回事,有信用卡都唔見得有錢 ...
s84292 發表於 2015-10-19 03:09 PM

香港大把人原裝 game 二/三百都話貴
但課金一個月成千蚊就無問題
真係好奇怪

大陸仲誇張,課金閒閒地幾十萬人仔,甚至過百萬人仔,但 software / 影音 永遠唔會用正版

Android太方便,只要搵倒個APK,部手機accept unknown source就裝得,連唔係咁識o既人都搞得掂。

ANDROID 開帳戶一樣會問你信用卡,你SET唔SET係另一回事,有信用卡都唔見得有錢 ...
s84292 發表於 2015-10-19 15:09

多謝UPDATE, 我D舊料重以為依家iPhone一定要登記信用卡至用得. 因為我都唔用iPhone.
咁都算Apple從善如流.

如果唔洗用信用卡, 可以用八達通/支付寶俾錢, 先試用三個月, 如whatsapps收每年USD1, 我都會俾.
其他Apps試用幾次都唔會再用, 下下都要俾錢, 一個一蚊都好唔值啦.

機價已反映用戶的消費力

這個統計有無包括課金 ?
usei 發表於 2015-10-19 11:08

看一看google top revenue 係日本就知包括課金.

Android太方便,只要搵倒個APK,部手機accept unknown source就裝得,連唔係咁識o既人都搞得掂。 ...
wyhui5124 發表於 2015-10-19 17:21

課金式是破解老翻的好方法

個結果包括課金
反映 apple 用戶平消費力較高 , 而不是 Android 有得用老翻
用老翻的人都有機會課金

進入課金式時代後 BSA 好像無再發表老翻報告
老翻論 out dated