全部坐洗頭艇~~支付寶5月推實名制, 香港用戶將無法使用餘額

大家如果想起淘寶 , 除了是山寨、騙案、貨不對版之外 , 一定會想起支付寶(Ali Pay) . 不過淘寶官方早前就表示支付寶將會進行「實名制」, 即是說如果你不對支付寶進行實名 , 你將不可以再使用支付寶 , 而且餘額將有可能不可再用 .

根據淘寶官方表示支付寶需要實名認證 , 而認證的方法就是 1.輸入香港身份證號碼; 2.上傳你的回鄉卡至支付寶官方; 3.中國電話號碼認證; 光是以上三項估計已經有不少人不願意提供給中國公司了 , 再加上完成以上三項之後更需要綁定大陸銀行卡資料 , 而且必須在中國境內開的銀行戶口及銀行卡 . 亦即是基本上絕大部份港人都不可能完成的任務 .

如果你真的無法完成實名認證 , 淘寶官方就表示為了不影響您的餘額使用 , 請用戶於 5月20日零時之前把支付寶內的餘額用盡 . 認真令人頭痕!!!

不過不太影響用戶購物 , 香港用戶未來仍可以通過八達通、PPS 或者是 Visa 來付款 . 而即使遇上退款問題時亦不需要用支付寶來退 , 而是直接退到你原支付的平台 . 但整件事會很麻煩 .

http://qooah.com/2016/04/29/alipay-hk-will-die/

淘寶網官方 Taobao
4月26日 12:51 ·

【重要通知: 支付寶實名認證 Q&A】
https://www.facebook.com/taobao/posts/976950065673875

我都實名左啦
應該用到掛

1. 不過不太影響用戶購物 , 香港用戶未來仍可以通過八達通、PPS 或者是 Visa 來付款 . 而即使遇上退款問題時亦不需要用支付寶來退 , 而是直接退到你原支付的平台 . 但整件事會很麻煩 .
複製代碼
究竟係點麻煩法 ?
又係安排好曬之後, 逼人用, 從中收取利益, 正 pk

睇清啲細則楚先,用 7仔充值卡冇影響

via HKEPC Reader for Android

究竟係點麻煩法 ?
又係安排好曬之後, 逼人用, 從中收取利益, 正 pk
cal22cal 發表於 2016-4-30 07:53
明明就係大陸政策要求 佢先逼住咁做

實名制
冇厘頸嘅實名制, 就嚟去茶樓都要實名制
ps:-
嗰提醒又死咗

我都實名左啦
應該用到掛
ricky1992 發表於 2016-4-30 02:11

我5年前我5年前已經實名咗已經實名咗.

我冇大陸銀行戶口, 又冇大陸手機號碼, 註條X咩, 即係逼我冇得再用支付寶啦.

之前聽過有騙案話騙徒有事主回鄉咭copy, 都唔知係咪....