直播打機遇正Win 10升級?!

阻人打機眾大惡極!
Win10更新令直播中斷

古語有云:「阻人打機尤如殺人父母」,所以筆者好明白全職玩家Erik Flom嘅心情。日前佢透過Twitch直播《Counter-Strike: Global Offensive》時,系統竟然彈去升級Windows 10畫面,喺13萬追隨者面前出醜,爆兩句粗算係好脾氣。
Windows 10更新提示經常阻頭阻勢,美國電視台KCCI女主播上月就中伏,做天氣報告期間背景忽然彈出更新提示,場面尷尬。Erik Flom呢次情況更為嚴重,正值興起畫面一黑跳到更新畫面,嚇到佢當堂O嘴。好彩佢部電腦運算速度幾好,大約10分鐘入得返桌面,不過醜已經出咗,網民同Twitch都back-up晒。

http://www.hkgolden.com/articles/article.aspx?id=21943&catid=26

升左Windows10,仲哀,背景更新搞到你打機,卡到.......
垃圾設計.......

win10 真係垃圾 我用緊xp先夠穩定

ansonlyk627 發表於 2016-5-6 09:54

新CPU行XP,有呢個問題,
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2286305

ansonlyk627 發表於 2016-5-6 09:54
Windows XP不再支援新硬件和軟件,正如現在幾乎沒有人使用Windows 95/98/2000上網一般。

Windows 10反應如此不好,似乎Windows 10會是失敗的系統。

win10更新提示煩到喊

回覆 5# daemongmong

win10 用左成年真係唔覺有咩野差過 win7

點解你唔去用返NT 4.0?

回覆  daemongmong

win10 用左成年真係唔覺有咩野差過 win7
kcstudiohk 發表於 2016-5-7 05:07

同意,由開始有free upgrade用到而家一啲問題都無。