超級股票機~~新N咭1070及1080支援多螢光幕「組合視角」: Simultaneous Multi-Projection

經常組多螢幕的玩家一定知道,當螢幕組成一個小於180°的夾角,也就是兩塊顯示器之間形成角度的時候,顯卡渲染的場景當然不會因此而變化修正角度,看上去還是一個180°平面的圖形。

multaneous Multi-Projection 技術可以根據顯示器之間的角度,在生成圖像的同時動態調整圖像,換句話說,可以將本身是平面的畫面曲面化以貼合曲面的螢幕,目前該技術可以最多投影在16個顯示器上。

?v=1449888449

http://www.coolaler.com/content. ... 4%E6%8A%80%E8%A1%93

唔通繼GSYNC之後
N記要MON廠裝埋gyro

好奇個角度點得出黎

唔通真係裝 gyro?

呢啲靜態野唔使專登另外比錢呀??喺 driver 比人調較未得囉。
如果真係要隻 mon 支持嘅話都真係好屈錢,雖然好似老黃嘅以往做法。

唔通繼GSYNC之後
N記要MON廠裝埋gyro
yjfoeg 發表於 2016-5-10 01:51

應該只係出廠前度好角度,然後加個profile,再跟住驅動程式擺就得

不過都唔排除會出個gyro比你自動化,方便d懶人或者要求精準人士

其實螢幕老早應該要有齊gyro (至少都有橫直方向感應),自動亮度呢d感應器,成萬蚊都未必有...

經常組多螢幕的玩家一定知道,當螢幕組成一個小於180°的夾角,也就是兩塊顯示器之間形成角度的時候, ...
dmm.co.jp 發表於 2016-5-10 01:40

有幾可會玩3個MON以上

應該要專用software同hardware先完全support到

其他要自己校

應該要專用software同hardware先完全support到

其他要自己校
CHK 發表於 2016-5-10 16:47

專用hardware即係老黃又發達啦

其實點解則邊的MON 要斜放呢;
同中間那個平行放不是正常嗎;

其實用個CAM加calibration pattern應該都可幾做倒調敎。