舊將買起使用權! 新生Nokia確認出Android手機

今日微軟宣布將Nokia手機業務出售,但唔係富士康一間食晒,而係同一間新創公司——HMD Global共享。名不經傳嘅公司何德何能食得起Nokia手機業務?就憑佢個CEO係現任微軟行動部門主管,仲係前Nokia高層!

微軟發布新聞稿指其已跟富士康旗下企業FIH Mobile,以及HMD Global簽定協議,總共以3.5億美元出售手機業務予兩間公司。FIH順帶接收Microsoft Mobile越南河內廠房,涉及嘅4,500名員工可享過渡到FIH/HMD嘅機會(即係有可能失業)。微軟會將所持嘅授權、軟件、服務、銷售網路、相關專利等全數交出。FIH家底好易摸清,HMD雖然係間新創公司,不過來頭都唔惹小。CEO Arto Nummela就係現任微軟流動部門主管,公司主席Florian Seiche為現任微軟流動部門高級副總裁,二人同樣曾效力Nokia多年。

交易完成後HMD有權於未來十年使用Nokia之名製作手機及平板,官方表示會於三年內投資5億美元,開發及推銷新Android手機與平板。Nokia方面會派員成為HMD董事,並設下一定要求,確保新產品裡裡外外符合消費者期望,實際生產工序由FIH負責。由舊將話事、富士康代工嘅新生Nokia手機估計最快會喺幾年內出世,而Lumia手機最終命運係點,微軟無詳細交代,只話會繼續開發Windows 10 Mobile同為Lumia手機提供技術支援。

資料來源:Nokia, PR Newswire
http://www.hkgolden.com/articles/article.aspx?id=22066&catid=19

Windows Phone再見拉

手機市場開始飽和
現在才入場 ?

手機市場開始飽和
現在才入場 ?
usei 發表於 2016-5-21 11:58

連前五大都未必間間賺到錢
咪話D過左氣, 依家先入場的

回覆 3# peterma

手機應該會像 PC 般進入成本降低期
成功轉型的公司就能夠留低賺錢

連前五大都未必間間賺到錢
咪話D過左氣, 依家先入場的
peterma 發表於 2016-5-21 12:05

多個選擇有咩唔好,
好過買果D 山寨機

直接玩周邊配件啦,眼鏡,手套,遊戲手掣等潛力大好多

via HKEPC Reader for Android

回覆 3# peterma

其中一個原因尐客睇名買. 基本上個個都一樣, 只不過有NOKIA呢個名會易賣尐.

不過, 佢入場之前有部份公司玩緊第二樣例如真天涯或真有層次.

我睇新聞
MS淨係賣左,非智能手機果部份

我睇新聞
MS淨係賣左,非智能手機果部份
ki_cat 發表於 2016-5-21 15:29

果D農場野就算,雖然樓主果篇都係

其實結果上,係將MS 2年無咩用過既Nokia,再同芬蘭佬一齊組新公司,再拍富士康去做

而Nokia專利其實大家用咁,MS自己都係會出自己野....

再其實,Nokia係有出過Android手機,Nokia XL  ,Nokia X 之類不過無人買的

雖然奄.....銷路仲慘過用WP....

出返部android版8890/E71,分分鐘好賣過iphone…

實體鍵某程度上嚟講係無可代替,尤其駕車人仕……

via HKEPC Reader for Android