仲有無人買大陸智能手機?內地規範手機App記錄用戶日誌

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0628_05011_001.html

國家互聯網信息辦公室今日發布《移動互聯網應用程序信息服務管理規定》(以下簡稱《規定》),加強對手機應用程式(App)的規範管理,要求App營運者履行「六項義務」,包括記錄用戶日誌訊息,並保存60日。惟有分析認為,此舉等同窺探所有人的手機,讓人的私隱蕩然無存。

《規定》要求App營運者履行「六項義務」,一是按照「後台實名、前台自願」的原則,對註冊用戶進行真實身份訊息認證;二是建立健全用戶信息安全保護機制;三是建立健全訊息內容審核管理機制,對發布違法違規訊息內容的,視情況採取警示、限制功能、暫停更新、關閉帳號等處置措施;四是依法保障用戶知情權和選擇權;五是尊重和保護知識產權,不得製作、發布侵犯他人知識產權的App;六是記錄用戶日誌訊息,並保存60日。

有分析認為,此舉無疑是當局加強控制網絡的措施,令當局能夠掌握用戶的大量私隱,雖然當局要求App營運者要建立用戶訊息安全保護機制,但若是當局有意為之,或遭黑客入侵,民眾的私隱就顯得毫無保障可言。

=============================

CHI 支_那真有趣!

root機剷app應該冇問題

以後五毛黨發帖自動記低,每月按數出糧,幾先進

邊樣平咩用邊樣, 反正好多apps都會收集資料, 唔係比中國就係外國收集資料
最近好多人都用小米, 我再壞機都會用小米, 反正沒做壞事, 唔怕

其實一直都做緊,只係講出嚟同唔講嘅分別

其實一直都做緊,只係講出嚟同唔講嘅分別
light1020 發表於 2016-6-28 23:53

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D2
   所以話根本無得唔用, 最多驚既就買功能電話(可能都會傳資料), 唔好買智能電話

所以話根本無得唔用, 最多驚既就買功能電話(可能都會傳資料), 唔好買智能電話 ...
abc888 發表於 2016-6-29 00:10

android 6.0可以閂咗權限佢. fb, FB messenger呢d social apps奉旨要閂.
但係新規係管大陸手機, 全部都係OS level. 你就估下可唔可以閂

邊樣平咩用邊樣, 反正好多apps都會收集資料, 唔係比中國就係外國收集資料
最近好多人都用小米, 我再壞機都 ...
abc888 發表於 2016-6-28 23:44

閣下完全冇保護自己私隱既意識?
你可能唔係壞人,但竊取資料既係喎!

閣下完全冇保護自己私隱既意識?
你可能唔係壞人,但竊取資料既係喎! ...
ken1971 發表於 2016-6-29 09:03

你咁有意識, 即係唔用facebook啦, 美國日日監聽緊你喎

你咁有意識, 即係唔用facebook啦, 美國日日監聽緊你喎
myricky 發表於 2016-6-29 09:22

又係魚蛋論好野