微軟擬發1540億債券

路透旗下IFR引述發售該債券的銀行透露,微軟是次發債共有7種債券,票息固定,期限為3年至40年不等
http://www2.hkej.com/instantnews/international/article/1357308/

40年之後  MS都唔知會唔會執左

路透旗下IFR引述發售該債券的銀行透露,微軟是次發債共有7種債券,票息固定,期限為3年至40年不等

40年之 ...
B687 發表於 2016-8-2 11:07

最驚係你冇咁長雙眼睇到!

當MS宣佈收購LinkedIn時, 已表明會以發債方式支付!
Why Microsoft, With $100 Billion, Wants a Loan for LinkedIn

點解MS既財務主管可以搵一年人工都多過你搵成世, 就係唔似你咁目光咁短淺!

Microsoft will avoid having to pay a 35 percent tax rate to repatriate cash from overseas accounts.

...The company could also deduct interest payments, thus lowering its future U.S. tax bill. So by financing the bulk of its purchase with debt, Microsoft could legally sidestep roughly $9 billion in U.S. taxes this year, and save millions more in the years to come by using interest deductions to reduce its taxable income.

買一間三十年歷史的老而郎當,目標永遠達不到的科技公司的40年債券,同倒錢落咸水海有咩分別

買一間三十年歷史的老而郎當,目標永遠達不到的科技公司的40年債券,同倒錢落咸水海有咩分別 ...
P14 發表於 2016-8-2 15:21

我既中文都好水皮, 不過睇見你寫既, 用字詞不達意, 唔知係你理解能力低, 還是表達能力差!

可能係你以己度人, 認為你自己吊兒郎當, 就算發債只係十蚊都未必有人要, 因為免得倒錢落咸水海!

人地上市公司發債, 多數都有發債公司同佢包鎖所有債券!

最可惜既係<電腦資訊轉貼>, 已經淪為經常被人故意用來發佈惡意, 不實或誤導性既消息!

我既中文都好水皮, 不過睇見你寫既, 用字詞不達意, 唔知係你理解能力低, 還是表達能力差!

可能係你以己 ...
wild 發表於 2016-8-2 17:30

唔阻你去發達,唔送la

買一間三十年歷史的老而郎當,目標永遠達不到的科技公司的40年債券,同倒錢落咸水海有咩分別 ...
P14 發表於 2016-8-2 15:21

MS個目標好差?咁我都明日日叫Sony收工既人水平有幾多既

最驚係你冇咁長雙眼睇到!

當MS宣佈收購LinkedIn時, 已表明會以發債方式支付!

點解MS既財務主管可以搵 ...
wild 發表於 2016-8-2 12:05

你語言能力咁差...

我意思
MS 40年期只比4厘息
投資風險與回報根本不合理
現在買盈富都有3厘半
而且美國加息會令債券價格下跌

MS 40年期只比4厘息
投資風險與回報根本不合理
現在買盈富都有3厘半
而且美國加息會令債券價格下跌
B687 發表於 2016-8-2 19:47

冇辦法,
多國中央銀行印錢買自己國債,令到較保守的資產買少見少,
投資者唯有轉移買其他資產,所以其他資產價格亦都水漲船高。

之前買 Linkedin 2 百幾億...

冇辦法,
多國中央銀行印錢買自己國債,令到較保守的資產買少見少,
投資者唯有轉移買其他資產,所以其他 ...
eo38cl 發表於 2016-8-2 20:26

只不過呢。。。科技公司債券一啲都稱唔得上保守喎