[轉貼]NOKIA智慧手機將推出 芬蘭HMD研發代工

據外媒報導,由原有NOKIA公司骨幹組成的初創公司HMD確認,除了之前的功能機之外,他們還在著手研發一款智慧手機。此前NOKIA已經確認不會自行推出手機產品,不過他們還是會指導HMD的設計與開發工作,品牌仍然是NOKIA。
此前有消息顯示,近期有兩款NOKIA高階Android手機正在研發當中,分別是NOKIA C1和NOKIA P1。這兩款NOKIA Android手機分別是5.2英寸和5.5英寸,搭載Android 7.0系統,都將配備2K解析度的AMOLED面板,採用金屬機身設計和NOKIA的風格。
這兩款Android手機最大的亮點是相機感光元件或採用石墨烯材料,這將大大提升相機感光能力,此前NOKIA已經做過石墨烯感測器方面的研發。NOKIA正在試產基於石墨烯的感測器的原型產品,不僅僅是規劃「光學感測器」和「複雜的光電系統」,甚至談及到試驗和大規模生產。
七月中旬,微軟關閉其芬蘭手機部門,並在該國裁員1350人。微軟預計,手機部門裁員將於2016年年底完成大部分工作,2017年7月前徹底完成。至此微軟收購的NOKIA手機部門完全消亡,不過NOKIA手機部門的核心人員早就已經以初創企業HMD公司的形式重生。

資料來源: https://news.xfastest.com/nokia/ ... %E4%BB%A3%E5%B7%A5/

貼牌NOKIA Android機,有冇興趣?

NOKIA android 機好似 AMD 既 CPU, 成日話好快有, 結果就係三年又三年咁.....

NOKIA android 機好似 AMD 既 CPU, 成日話好快有, 結果就係三年又三年咁.....
atenza 發表於 2016-8-9 17:44

講黎講去, Nokia同M$ 不競爭條款一日未完, 一日都唔出得
過去兩三年覺得Nokia 2016年Q3或之前可以出到手機嗰啲人, 只能用白痴黎形容

講黎講去, Nokia同M$ 不競爭條款一日未完, 一日都唔出得
過去兩三年覺得Nokia 2016年Q3或之前可以出到手機 ...
yjfoeg 發表於 2016-8-9 05:48 PM

轉左新公司都唔得?
nokia只係授權專利都唔得?

Nokia未來仲有可能會一個band,幾個公司去出機.....

我見有D農場新聞跟本唔理解咩事

平過小米先講

過去兩三年覺得Nokia 2016年Q3或之前可以出到手機 ...
yjfoeg 發表於 2016-8-9 17:48

洗唔洗用"白痴"咁話人呀, 唔係個個都知有 不競爭條款
做人講野有D口德好, 唔知道就係 白痴 , 呢個世界個個都一定可以介定為 白痴 啦

洗唔洗用"白痴"咁話人呀, 唔係個個都知有 不競爭條款
做人講野有D口德好, 唔知道就係 白痴 , 呢個 ...
atenza 發表於 2016-8-9 22:29

果D吹水文,你咁認真做咩?
官方有公開講過?

從來都係傳聞

轉左新公司都唔得?
nokia只係授權專利都唔得?
MaY_bE 發表於 2016-8-9 20:33

總之「NOKIA」個名今年Q4前仍然係M$獨佔...
就算M$已經冇再用, NOKIA仍然要2016 Q4 協議完結後先可以重現人間

第一代機點都等等,睇下有無伏先