[只有win10可以修復?]微軟「Golden Key」後門曝光 可繞過鎖定設備的安全啟動

什麼版本有影響?

微軟此前就曾強烈表態並演示如果FBI獲得「Golden Key」後門將會是多麼糟糕的決定,該後門允許所謂的「好人」繞過微軟的安全機制,然後使用UEFI安全啟動向Windows平板、手機、HoloLens和其他設備發佈自己的Keys。今天微軟這些Keys不小心洩露,意味著黑客攻擊者能夠解鎖受安全啟動保護的設備,甚至於微軟可能無法完全解決本次Key洩露所帶來的負面影響。
訪問:微軟Golden Keys
在Windows操作系統中的設計漏洞能夠用於解鎖Windows設備,該漏洞允許黑客以管理員權限或者通過物理訪問設備的方式繞過安全啟動,並且允許黑客運行類似於Linux或者Android等操作系統,甚至能夠在設備底層安裝和執行bootkit和rootkits。
微軟的安全啟動是UEFI固件的重要租場,主要是為了確保系統在啟動過程中每個組件都是經過簽名和驗證的。當安全啟動啟用的時候,它可以防止用戶從其他系統進行引導啟動。此外微軟個別系統和設備--例如Windows RT和Windows Phone,用戶是無法關閉安全啟動的。
儘管僅僅只是在操作系統測試中被開發者使用,但是該策略能夠允許用戶從任何意願的設備上進行啟動,包括自簽名的二進制文件。「Golden Keys」的調試和解鎖策略問題在策略載入系統中存在設計缺陷。只要設備還未接收7月補丁更新,目前已經在網絡上曝光的策略和目前用戶所使用的管理員權限就能在已經鎖定的設備上繞過安全啟動。
安全專家MY123和Slipsteam詳細介紹了微軟安全Key的糟糕程度,導致現有問題無法得到正確修復,進而導致後續問題可能無法完全修復。眾多安全專家寫道:「後門,微軟嘗試在安全啟動中植入後門是因為他們決定不要讓用戶關閉制定設備,允許安全啟動時刻保持關閉狀態。」

https://www.chiphell.com/thread-1628119-1-1.html
https://www.chiphell.com/thread-1628119-1-1.html

什麼版本有影響?

微軟此前就曾強烈表態並演示如果FBI獲得「Golden Key」後門將會是多麼糟糕的決定,該後門 ...
Grizzlee 發表於 2016-8-11 13:22

眾多安全專家寫道:「後門,微軟嘗試在安全啟動中植入後門是因為他們決定不要讓用戶關閉制定設備,允許安全啟動時刻保持關閉狀態。」

1. 首先係FBI要求蘋果解鎖
2. 全球用戶強制Update win10, 再聲稱Win 10時刻保持更新, 係最安全嘅系統.
3. 之後好多人爭住最後機會上車
4. Win 10開咗後門俾好人Access, 微軟此前就曾強烈表態並演示如果FBI獲得「Golden Key」後門將會是多麼糟糕的決定,該後門允許所謂的「好人」繞過微軟的安全機制
5. 而家話條Key洩露咗, 隨時俾人hack
6. 啫係話Win 10俾人hack都可以話係普通"黑客"所為, 唔關FBI事
7. 而家升咗Win 10嘅人, 又冇得回復番去Win 7/ Win 8喎

http://www.price.com.hk/news.php?sec_id=12&id=6314

公司機, 要裝CISCO VPN 即解安全啟動

眾多安全專家寫道:「後門,微軟嘗試在安全啟動中植入後門是因為他們決定不要讓用戶關閉制定設備,允許安 ...
alan216hk 發表於 13-8-2016 01:42 PM

你去  Windows 版咁講 實比人圍你話你無知 守舊 唔肯接受新事物

好彩長插電個部win7
win10個部gaming pc 番工會關牆插電掣
冇死角

編文如果唔係翻譯機傑作,寫果個可以回鄉耕田。

你去  Windows 版咁講 實比人圍你話你無知 守舊 唔肯接受新事物
dom 發表於 2016-8-15 15:07

Windows版嗰班友俾人洗咗腦
新出嘅, 唔一定比舊嘅好, 可以越做越衰
做人應該要保持理性思維

編文如果唔係翻譯機傑作,寫果個可以回鄉耕田。
孤兒仔 發表於 2016-8-15 16:25

咁睇完呢篇翻譯機傑作, 唔發覺有問題, 仲要轉貼的, 要去邊度好?  

如果話得WIN10有,我唔信囉,WIN 7 8都一定有,要轉用WIN 7 8唔洗搵藉口

如果話得WIN10有,我唔信囉,WIN 7 8都一定有,要轉用WIN 7 8唔洗搵藉口
符碌 發表於 2016-8-16 01:06

其實舊BIOS 無呢個function, 部機俾人搞左一樣唔會知.
呢個所為大後門, 同IOS jailbreak 一樣. 咁iPhone 有得JB 唔係好萬眾期待咩. 我仲記得唔少人IOS 有update 無JB 死都死番去上一版. 等到JB 先肯UP.