微軟確認Win10累積性更新KB3176934bug

IT之家訊8月25日消息,微軟在昨天為非Insider用戶推送了Win10一周年更新正式​​版累積更新補丁14393.82(補丁KB​​3176934),該公司今天發表公告稱該補丁會導致一個系統bug,同時建議開發者卸載該補丁。

微軟團隊在公告中指出,由於缺少一個MOF文件,補丁KB3176932破壞了PowerShell的DSC功能。 DSC功能是微軟此前為PowerShell加入的重要特性,能夠幫助開發​​者和系統管理員對基於Windows的服務器進行驗證和管理。
微軟建議開發者卸載KB3176932補丁,修復該bug的更新包將於美國當地時間8月30日推送。

http://www.ithome.com/html/win10/252358.htm

以前幫windows7/8 debug班人過哂檔去apple同google?

IT之家訊8月25日消息,微軟在昨天為非Insider用戶推送了Win10一周年更新正式​​版累積更新補丁14393.82( ...
hpkpk123 發表於 2016-8-25 23:46

依家全球一齊debug, 你都唔好講m$唔勁。

IT之家訊8月25日消息,微軟在昨天為非Insider用戶推送了Win10一周年更新正式​​版累積更新補丁14393.82( ...

修復該bug的更新包將於美國當地時間8月30日推送。

修復該bug的更新包將於美國當地時間8月30日推送。
alan216hk 發表於 2016-8-25 23:57

唔明

win7個陣都已經出唒事啦
早就唔見唒啦

移除後又自己裝回

移除後又自己裝回
blackkh 發表於 2016-8-26 18:54

呢個就係 Win 10 強大之處, 明知有 bug 剷左佢, 跟住會幫你重裝過, 你係無得揀!!

現在唔興debug曬先出街,不論IOS定Android都係出左街先算.....

以前幫windows7/8 debug班人過哂檔去apple同google?...
hpkpk123 發表於 25/8/2016 23:46

是比 Microsoft 辭退了吧?

呢個就係 Win 10 強大之處, 明知有 bug 剷左佢, 跟住會幫你重裝過, 你係無得揀!! ...
indigo 發表於 26/8/2016 21:19

這就是我一直拒絕使用 Windows 10 的最重要原因!