[這是不是假新聞呢?你們覺得有沒有可能?]蘋果下代MacBook Pro或將使用AMD Zen處理器

這是不是假新聞呢?你們覺得有沒有可能?

9月26日消息,蘋果的MacBook基本上使用的都是Intel的處理器,其中絕大部分採用的是頂級核顯Iris Pro,不過隨著AMD的Zen架構處理器即將問世,其帶來的功耗優勢或許已經引起了蘋果的關注。目前據外媒報導,下一代的MacBook Pro很有可能搭載的是AMD的Zen架構處理器,而且是高度定製版。

目前根據WCCF的消息,蘋果目前正考慮和AMD進行洽談,AMD希望自家的Zen處理器今後能夠搭載在MacBook上面,而蘋果似乎也有此意向。當然和AMD普通的Zen架構移動版處理器不同的是,AMD為MacBook提供的將會是高度定製版的Zen架構SOC,同時顯存也將採用最新的HBM2顯存,為其提供足夠的帶寬。

當然這一代的MacBook Pro還將使用Intel的Kaby Lake處理器,不過等到蘋果推出下一代MacBook的時候,應該是2-3年以後的事情了。

https://www.chiphell.com/thread-1646421-1-1.html
https://www.chiphell.com/thread-1646421-1-1.html

如果係就大鑊. AMD一定交唔到貨比Apple. 賠死佢...

Custom SoC唔係無機會

用amd,笑料黎?

如果係就大鑊. AMD一定交唔到貨比Apple. 賠死佢...
MirageKnight 發表於 2016-9-26 22:25

console咁多部都得啦

MirageKnight 發表於 2016-9-26 22:25
啊點解AMD唔洗賠畀sony同m$呢可

因為AMD 上代/今代 D CPU同APU係基本上係PC廠機同DIY係全軍覆沒. 95%產能生產訂制U上. . 所以點會出唔到貨.

因為AMD 上代/今代 D CPU同APU係基本上係PC廠機同DIY係全軍覆沒. 95%產能生產訂制U上.   ...
MirageKnight 發表於 2016-9-27 01:34

咁即係仲有機會出到貨比APPLE啦~

這是不是假新聞呢?你們覺得有沒有可能?

9月26日消息,蘋果的MacBook基本上使用的都是Intel的處理器,其 ...
Grizzlee 發表於 26-9-2016 10:22 PM

如果真係既話
我買 Mac 唔用 PC 了
反正 Windows 10 咁垃圾

因為AMD 上代/今代 D CPU同APU係基本上係PC廠機同DIY係全軍覆沒. 95%產能生產訂制U上.   ...
MirageKnight 發表於 27-9-2016 01:34 AM

咁點解 AMD 全取Console SoC 訂單既 ?
Xbox , Xbox One , Playstation 4 咩黎架
AMD 賣個 SoC Design 收錢之嘛  , Apple 買完再搵代工廠生產 , 同 M$ / Sony 搵 GF/ TSMC 代工生產粒 SoC 到就得架啦
生產良率問題 變左係 代工廠問題了  (TSMC / GF ) ,

AMD 重點係要搶 goodwill , 同埋 server market share 賺錢先係重點
Desktop ? 萎縮緊既市場 倒不如留力 準備搶 server / mobile computing 好過啦