歷代 i7 效能大比拚

http://news.mydrivers.com/1/513/513220_all.htm#2
唔.........
睇落有多個藉口比自己由3570K升上去7600K

效能一代比一代升果少少,不如等五年換一次cpu算
高效能,溫度更高

2009年的Core i7-870到2016年的Core i7-7700K在同頻下性能差距也只有36%
遊戲測試提升幅度就更小了 (20%左右)

1代I7依然夠用

"從2009年的Core i7-870到2016年的Core i7-7700K在同頻下性能差距也只有36%"
由 2600K 去 7700K仲少...

我部 i7-4790 可以用多兩代,不過最怕佢係死底板,之前部機 i7-960 如果唔係死底板都唔會換

我部 i7-4790 可以用多兩代,不過最怕佢係死底板,之前部機 i7-960 如果唔係死底板都唔會換  ...
gahqm 發表於 2016-12-25 02:38

唉
我塊Z77 EX6 就系死LAN 一個SATA 一個3針風扇位
久唔久又出下nmi hardware failure
先打算換KABY
原本打算等多代先換

intel 最乞人憎就係每次換 U 都順便換埋 socket,我呢啲冇乜意欲換機嘅人如果死底板(用左兩三年)就要焗住 cpu+mb,撞啱唔好彩要換埋 ram

效能一代比一代升果少少,不如等五年換一次cpu算
高效能,溫度更高
香煎香腸 發表於 2016-12-25 01:55

唔怕死同無保養可以開蓋換液金散熱膏

唔怕死同無保養可以開蓋換液金散熱膏
find72 發表於 2016-12-25 02:58

不如水冷算,開蓋高風險- -
液金散熱膏,如果用銅芯散熱器實GG

不如水冷算,開蓋高風險- -
液金散熱膏,如果用銅芯散熱器實GG
香煎香腸 發表於 2016-12-25 03:18

通常系開蓋後入面用液金 出面用普通