提提大家, 買KabyLake之前要考慮埋後門問題

提提大家, 買新一代Intel KabyLake之前要考慮埋後門問題

Intel 處理器平台留有後門? 【大件事】全球電腦隨時被監控

ntel 佔全球桌面處理器(CPU)市場達 80% 以上。最近,美國自由軟件基金會 (FSF) 刊文討伐 Intel 平台的 ME 管理引擎可在用家不知情下完全控制系統。莫非它是危險的「後門」!?唔知後門安全專家阿部先生點睇?

源於 Intel ME 引擎

美國自由軟件基金會這次抨擊的,是 Intel 電腦平台預設啟動的 Management Engine (ME) 管理引擎。相信,大家在安裝《Windows》後,安裝驅動程式時,都會見到相關 ME 程式。FSF 在文章中指出,Intel 的 ME 程式實際上相當於一個小型、低功耗的電腦系統,它是獨立操作系統及程序,可以讀取系統主記憶體,並可透過網絡連接上網。ME 程式可以在系統休眠、電腦啟動、關機及系統運行時保持活動。

隨時全面監控

Intel Management Engine (ME) 原意是用於運行 Intel 的各種技術,包括 AMT 主動管理技術、Boot Guard 啟動防護、版權管理等等。不過,FSF 文內指出 Intel ME 程式可以完全控制用家的電腦,它可以控制開機、關機,讀取所有開放文件、檢查所有已運行的程式、追踪用戶的鍵盤、鼠標動作,甚至還能 Screen Capture。簡單來說,理論上 Intel 可經 ME 引擎來監察電腦內的所有活動,甚至作控制,除非用家將電腦完全「斷線」。不過,小編認為一般用家其實不用太擔心,因相信 Intel 在正常情況下並不會主動監控大家的電腦吧。畢竟好男人阿部先生想測試後門的時候,都有問過對方要不要試試,唔會夾硬嚟既。但如果駭客直接奪取已啟用的 Intel ME 管理伺服器控制權,就會好危險喇。

http://www.e-zone.com.hk/channelnews.php?id=15411

咁我D AV珍藏咪畀人睇曬

要安全. 一定要用國產龍芯. . 因為一定還未掌握到依D咁高階相關技術.

可用 AMD 平台 或 MAC 系統

身家清白 睇4仔 無問題 又唔係 變態及戀童狂 , 走私避稅者要小心了  

身家清白 睇4仔 無問題 又唔係 變態及戀童狂 , 走私避稅者要小心了   ...
palmtree 發表於 2017-1-22 13:42

Mac都係Intel,點解唔怕呢?

有機會被美方 監控 乃人生一大快事 ! 有咩好怕 . . . .

Intel Management Engine Interface 至少自 Sandy Bridge 年代 (2011) 已經有了。

不過我安裝 Windows 7 時就從來沒有安裝過這個東西,也沒有發現什麼問題。

有後門, 唔緊要架....epc好多人都話, 美國既後門係善意架, 中國既後門先係惡意...所以比美國睇晒啲野係幫緊自己架...

提提大家, 買新一代Intel KabyLake之前要考慮埋後門問題

Intel 處理器平台留有後門? 【大件事】全 ...
alan216hk 發表於 2017-1-22 12:23

其實打句ls command都讀取到我d file名
開task manager又睇到曬我所有程式活動
係唔係都係後門黎,我好驚

身家清白 睇4仔 無問題 又唔係 變態及戀童狂 , 走私避稅者要小心了   ...
palmtree 發表於 2017-1-22 13:42

唔通epc有嗰幾種人,所以樓主要提人小心?