年尾出Windows on arm

https://www.engadget.com/2017/04 ... alcomm-2017-launch/

唔知賣幾錢呢

Intel當年PC食了minicomputer市場,
令digital摺埋,
風水輪流轉,
Mobile蠶食PC市場,
Intel逃唔逃得出此劫.

Intel當年PC食了minicomputer市場,
令digital摺埋,
風水輪流轉,
Mobile蠶食PC市場,
Intel逃唔逃得出此劫. ...
YES_MAN 發表於 2017-4-22 02:09

以前咪出過Windows  RT囉,最終又係摺埋,你會唔會攞個智能電過用嚟剪片,PC係針對高性能運算及生產力,智能電話點會取代桌面電腦???

以前咪出過Windows  RT囉,最終又係摺埋,你會唔會攞個智能電過用嚟剪片,PC係針對高性能運算及生產力, ...
spooky 發表於 2017-4-22 04:33 AM

x86 PC會變成單反相機咁,得返專業市場,唔再係每個家庭都有嘅東西。
而家出ARM windows我覺得係出路,食返喱班非專業客人,tablet喱個市場,拎去見客好過拎iPad。

回覆 4# 師奶股神

你係咪想講x86 vs ARM? PC vs 平板係講使用者體驗,你問吓啲老人家鍾情平板抑或滑鼠? 家用巿場少咗,咁樣商業用戶呢?

回覆  師奶股神

你係咪想講x86 vs ARM? PC vs 平板係講使用者體驗,你問吓啲老人家鍾情平板抑或滑鼠? 家 ...
spooky 發表於 2017-4-22 05:30 AM

我諗而家10至40歲用家佔大多數掛?
一般上網用touch都唔係問題什至更方便,除非你係做文書。
所以我話未來x86市場只會得返專業市場。
公司機都會用返laptop or desktop,但有機會部分laptop轉埋arm for慳電。
但出去見客唔少人已經唔拎laptop,已經係tablet,
出arm windows好處就係可以更進一步食埋tablet個市場,ipad大部得嚟但功能太少。
而家surface又比較貴,同battery life唔夠用,arm可以賣平啲又夠電用絕對會吸引唔少公司轉。

個人客戶就一樣可以有進帳,近年開始少人買pc,但如果出一啲平價arm windows tablet,應該都會有人買。

而且arm windows唔一定係tablet,laptop都可以,但tablet會係最大得益者。
始終市場需求mobile devices多過傳統電腦。有touch之後keyboard mouse對於一般人唔再係必須。

回復 6 #師奶股神

我認為老闆為慳錢,索性唔買多部 Win tablet 畀員工搵自己笨。有 laptop / desktop / iPad 就夠,做唔曬要多部機,倒不如員工死去 OT。

而且 Cherry Tail Atom CPU 已經滿足到一般工作需求,eMMC 亦進化到多於 100 mb sequential 讀寫速度。

via HKEPC Reader for Android

都係等surface phone

我諗而家10至40歲用家佔大多數掛?
一般上網用touch都唔係問題什至更方便,除非你係做文書。
所以我 ...
師奶股神 發表於 2017-4-22 05:57

x86專攻耗電兼高性能運算, ARM個啲所謂Big-Little多核芯架構真係得笑死人,

MS曾經都出過Windows RT Surface, 都有專用應用程式Office, 最終係損手收場, 依家又嚟炒冷飯,  前景真係咁樂觀. 近年PC銷量下跌, 但係平板都唔係咁樂觀, 你不見山寨Win Tab唔再係百花齊效!!!!

x86專攻耗電兼高性能運算, ARM個啲所謂Big-Little多核芯架構真係得笑死人,

MS曾經都出過Windows RT Sur ...
spooky 發表於 2017-4-22 10:19

師兄,你不記得係煙條吾玩atom先係咁
國內一向都喜歡出Atom cpu呢