新疆行之巴音布魯克——人生第三次單反練習(1)

今朝剛剛從新疆回港(因為航班延誤,結果凌晨4點先返到深圳機場),實在有d累,但也急不及待上載獻醜。

總括而言,新疆的風光比我想象中差,或者應該話,我冇好好等候同尋找(時間同體力都不許可)。

我認為,巴音布魯克的九曲十八彎,已經係我新疆行最美的一處,令我有一點點感動,反而期望甚殷既喀納斯,去到之後覺得:「咁就係喀納斯?」

九曲十八彎:

「沒有」天鵝的天鵝湖:

帶我們到天鵝湖的馬伕:

沒有馬伕「指點」,只會看見遠處有兩隻白色的小動物:

有冇多d 相

呢D時間青黃不接呀...

我都期待緊9月北疆17日之旅

九曲十八彎: 第一幅做banner一定好睇

原帖由 rickywk 於 2009-8-28 17:48 發表
呢D時間青黃不接呀...

我都期待緊9月北疆17日之旅

係呀,但我就唔到時間呢!
好凍呀小心,我去果時仲好,喀納斯再過十幾日就落雪,我只係帶一件風褸去,凍到呢
你跟乜團or自己去架?去邊呢主要?原來要spend好多時間在搭車上,呢點真係唔知(以為係三兩個鐘左右,點知下下都幾百公里,試過一日搭左十二個鐘車),下年想再去過,不過前題係有錢、練好氣、搵高人帶路

原帖由 cyrus422 於 2009-8-28 17:39 發表
有冇多d 相

遲少少先啦,好累,呢張已經係最「靚」架啦,其他千祈唔好抱祈望,否則.......例如所謂「神的自留地」——禾木...............我想佢回水

原帖由 9est10n 於 2009-8-28 18:01 發表

係呀,但我就唔到時間呢!
好凍呀小心,我去果時仲好,喀納斯再過十幾日就落雪,我只係帶一件風褸去,凍到呢
你跟乜團or自己去架?去邊呢主要?原來要spend好多時間在搭車上,呢點真係唔知(以為係三兩個鐘左右,點知下下都幾百公里,試過一日搭左十二個鐘車),下年想再去過,不過前題係有錢、練好氣、搵高人帶路

包車...
o係大陸玩,預o左spent好多時間o係車上面...
北疆一定要入秋先去,伊犁可以六月去,成個草原都係花花草草

原帖由 rickywk 於 2009-8-28 18:17 發表

包車...
o係大陸玩,預o左spent好多時間o係車上面...
北疆一定要入秋先去,伊犁可以六月去,成個草原都係花花草草

17日你地會點安排?會唔會有local guide?budget係幾多?我想參考一下!thx
我13日去唔少果d人工化、收錢、天仙局景點............
我已經係報「現代中國」,比較出名係去「另類旅遊」、「少購物」,但都係咁

原帖由 9est10n 於 2009-8-28 18:23 發表

17日你地會點安排?會唔會有local guide?budget係幾多?我想參考一下!thx
我13日去唔少果d人工化、收錢、天仙局景點............
我已經係報「現代中國」,比較出名係去「另類旅遊」、「少購物」,但都係咁

風景旅遊,記住係"天時地利人和"...

而景點,不嬲都係,三分想像,兩分廣告,五分現實o架啦

想問下係咪包果邊d local tour 定係點?
點搵馬伕?