新疆行之全景相——人生第三次單反練習(2)

成個行程都特登試影d全景相,但返到香港,就覺得自己取景認真麻麻
喀納斯果張d色好似執得over左,希望大家多d指正

魔鬼城(著名的雅丹地貌,導遊話所攝之處正是電影《七劍》、《臥虎藏龍》的拍攝場景):
MG_4990 - _MG_4993 - 11452x2750 - SCUL-Smartblend.jpg

五彩灘(特別在於風蝕彩丘地貌旁邊就是一大片胡楊林)
[Group 2]-_MG_5723__MG_5729-5 images.jpg

喀納斯——神仙彎(喀納斯六道彎只有三道對外開放,此彎就是小弟唯一能夠走到湖邊拍攝既彎,其他彎就只能遠觀,個人覺得臥龍彎更dramatic,沒有好好遊覽三彎正是本行最後悔的地方)
[Group 1]-_MG_5341__MG_5349-9 images.jpg

五彩灣(跟五彩灘彩丘地貌類似,但位置戈壁灘,面積更大,而且荒無得多,照我個人觀察,岩石沙化的程度比魔鬼城嚴重,石質十分鬆散。另外,參觀期間只有小弟一行人,遊人數量比魔鬼城少很多,可能是由於沒有真正公路直達,更沒有遊客中心)
[3] DCIM, 100CANON, 8 張圖片, _MG_6413 - _MG_6420 - 17556x3559 - SCUL-Smartblend.jpg

你用幾mm去影...

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-8-31 00:41 發表
你用幾mm去影...

用 autopano 駁相,kit lens 最wide囉

原帖由 9est10n 於 2009-8-31 00:57 發表

用 autopano 駁相,kit lens 最wide囉

唔怪得知.....可以既唔好用最 WIDE..用 30左右會好好多..

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-8-31 00:58 發表

唔怪得知.....可以既唔好用最 WIDE..用 30左右會好好多..

會有乜分別架?真係唔識野

原帖由 9est10n 於 2009-8-31 00:59 發表

會有冇分別架?真係唔識野

愈 WIDE..變型愈勁....用50MM/35MM定焦影仲好

原帖由 De_N_N_iS 於 2009-8-31 01:00 發表

愈 WIDE..變型愈勁....用50MM/35MM定焦影仲好

yup~
變型太勁,駁起上黎較麻煩~
必要時用直倒影

好想去 =]

好靚