初試Kodak黑白

直出叫間舖頭scan埋落碟, 感覺係佢唔係唔夠黑,
而係寬容度明顯比真正既黑菲林差, 好似呢張相
咁, 頭髮位咩都冇晒... 不過都可以接受既, 因為
一個鐘搞掂同埋度度都可以沖

呢張係返到屋企自己用scanner scan多次既

好難講咩叫做直出, 部部SCANNER SCAN出來都唔同的
用番燈箱睇, 有冇見到髮絲呢?

原帖由 initials 於 2009-9-8 17:59 發表
好難講咩叫做直出, 部部SCANNER SCAN出來都唔同的
用番燈箱睇, 有冇見到髮絲呢?

未試, 返到屋企再自己scan下睇下有冇得搞
不過就以呢張相為黎講, 我自己真係算滿意

原帖由 清風浮雲 於 2009-9-8 18:01 發表

未試, 返到屋企再自己scan下睇下有冇得搞
不過就以呢張相為黎講, 我自己真係算滿意

係爭少少HAIR LIGHT, 見埋髮絲會好好多

原帖由 initials 於 2009-9-8 18:03 發表

係爭少少HAIR LIGHT, 見埋髮絲會好好多

係呀... 我一見到D黑位真係黑晒咁真係有少少O...
不過睇見張相都出到我要既效果又忘記左D唔好既野lu~

個人覺得玩黑白,如果不能自己冲曬,不如影數碼!因為玩黑白其實主要係在冲曬方面,影其次!

原帖由 San San 於 2009-9-8 18:34 發表
個人覺得玩黑白,如果不能自己冲曬,不如影數碼!因為玩黑白其實主要係在冲曬方面,影其次!

黑白方便自己沖的確係一個優勢
但又未駛極端到沖唔到就不如用數碼咁誇張

原帖由 San San 於 2009-9-8 18:34 發表

我個人覺得影相係個人興趣,唔你覺得點人哋就應該點!
數碼就係數碼,點解唔自己沖就唔可以菲林呢??
講多句,因為大家都係喺度文字交流,唔知咩語氣,
所以會用你唧符號嚟判斷你係唔多客氣,你用咩語氣
我就用番咩語氣去答你,唔好見怪。

woowoowoo  
清風兄終於出你筒kodak tmax400, 重有無其它精選睇呀?

尋晚請教沖晒師夫榮哥,佢話用c41 的黑白(如kodak), 最好當佢唔足iso度數 來影

原帖由 於 2009-9-8 19:39 發表
woowoowoo  
清風兄終於出你筒kodak tmax400, 重有無其它精選睇呀?

尋晚請教沖晒師夫榮哥,佢話用c41 的黑白(如kodak), 最好當佢唔足iso度數 來影

頭先都同十一哥講開沖黑白嘅問題,如果唔係
落旺角買嘢就已經去咗買料準備自己沖黑白唧
路,哈哈
頭先喺茶記食嘢唧時候,見到其實頭髮位係有
嘢,所以返到屋企要再scan多次睇睇先,之後
再出多幾張相啦^^