新手黑白相 (香港賽馬會創意藝術中心JCCAC)

第一次影黑白菲林, 其實同影彩色的有明顯的分別, 因為黑白相片只記錄當時環境的光暗, 所以要影到黑白分明, 其實都幾難, 尤其沖相的技術要求更高, 我相信要加倍努力.

器材: NIKON FE + AF 35MM F/2
底片: FUJIFILM NEOPAN ISO 400
時間: 3/1/2010 15:30-17:30 (天陰)
沖印: 永佳攝影器材有限公司(用黑白藥水沖)

我上年都去過呢到一次,不過影彩色負片

我都好鐘意F1000016 個鐘
andy 兄有無落color filter 今次?
沖出來比我想像中粗,定係scanner問題 ? (neopad 400可以再幼一點的) ,不過黑白相我都鐘意咁粗,更有味道~
唔知測光來講,andy 哥呢筒係咪平均來講都拎over 少少去影??
最後張F1000031 ...鋪頭內好暗架wo,iso400 都夠? 係咪全開F/2 -2.8到 光圈要?

我都好鐘意F1000016 個鐘
ANS: 謝謝

andy 兄有無落color filter 今次?
ANS:今次我無落到COLOR FILTER去影, 因為當日下午都天陰陰, 如果加埋FILTER的話測光會再低一級, 咁個快門會幾慢.

沖出來比我想像中粗,定係scanner問題 ? (neopad 400可以再幼一點的) ,不過黑白相我都鐘意咁粗,更有味道~
ANS: 係間舖頭沖出黎再燒碟, 唔係我SCAN的.

唔知測光來講,andy 哥呢筒係咪平均來講都拎over 少少去影??
ANS: 測光來講, 我會睇哂成個構圖的每一點. 由最光到最暗用人手測來搵出一個平均的值,

最後張F1000031 ...鋪頭內好暗架wo,iso400 都夠? 係咪全開F/2 -2.8到 光圈要?
ANS: 最後個張F1000031, ISO400係唔夠, 我係開到F/2 快門1/10 + 手持...

我覺得我影菲林時我會細心去觀察光線的分怖及強弱, 這點對我E位新手將來影數碼機更得心應手. 不過數碼相有個好處就係可以套用相片風格或者調較HISTOGRAM等等. 所以各有各好.

andy 兄你測光真係好心機,不過你做法的確易過估中間灰階位~  fe 應該係中央重點測光 ?
原來f10000031 已用到1/10,andy 兄隻手好定定呢

最後係F1000011 , 影坐buliding  黑白比起影彩色靚好多,可能黑白對比夠強烈

andy 兄你測光真係好心機,不過你做法的確易過估中間灰階位~  fe 應該係中央重點測光 ?
原來f10000031 已用 ...
迷 發表於 2010-1-17 12:50

YES, FE 淨係得中央測光... 我個測光方法都係土炮方法, 因為有時好難搵到中灰的地方...

行入去使唔使FEE嫁??

行入去使唔使FEE嫁??
摩亞 發表於 2010-1-23 22:02

唔使錢架:)

唔使錢架:)
andywinky 發表於 2010-1-24 12:10

因為我都唔係幾見個網有講入場FEE,唔該哂等我約FD一齊去先
果度有咩玩嫁??

因為我都唔係幾見個網有講入場FEE,唔該哂等我約FD一齊去先
果度有咩玩嫁?? ...
摩亞 發表於 2010-1-24 12:26

其實我覺得無咩野玩, 不過係去睇下人地D藝術作品