見証月圓 : 功成身退送月篇

13/9/2011

天公造美, 8-13/9都能打個好月, 月滿人盡望, 月圓香江, 也不枉花了少少心機, 也希望各位事事順利,
今晚送月, 功成身退, 有機會明年再聚.
照片 010.jpg

今夜月满人盡望, 祝各網友中秋節快樂.
12/9/2011
月圓香江    聚首满堂
照片 002.jpg

人月兩團圓
藍月亮(添色), 雖拍得不好, 也是一個嘗試,
也希望和大家見証[月到中秋份外明].
8/9/2011
照片 006 (複製).jpg

9/9/2011
照片 001 (複製).jpg

10/9/2011
照片 005 (複製).jpg

11/9/2011

幾好呀,點至影到個月亮咁清,係咪要用大砲影

幾好呀,點至影到個月亮咁清,係咪要用大砲影
chantaktim0 發表於 2011-9-11 11:01

我的係fujifilm s100fs 28-400mm 天涯鏡, tele有14.5x, 其實都係細, 不過crop左
相, 細節少多了.

我的係fujifilm s100fs 28-400mm 天涯鏡, tele有14.5x, 其實都係細, 不過crop左
相, 細節少多了. ...
lcsthomas 發表於 2011-9-11 11:13

原來400mm,唔怪得咁清楚

第三張清晰較差, 搞極都係咁, 唔知係唔係昨晚霧多, 因為好明顯月亮週圍有彩虹圈
出現, 那時水氣也代表天氣開始轉壞.

原來400mm,唔怪得咁清楚
chantaktim0 發表於 2011-9-11 11:15

其實係4R相來說佢既SIZE都係豆零咁細咋, 所以要CROP都佢最大, 不過幸好清晰尚好啦!

係咪仲有續集

回復 1# lcsthomas

尋晚見到個月亮咁圓都有衝動想影下

係咪仲有續集
chantaktim0 發表於 2011-9-11 11:27

看今晚天氣情況啦, 希望今晚可以迎月, 明天賞月, 後天追月, 大後天憶月......咁啦!

看今晚天氣情況啦, 希望今晚可以迎月, 明天賞月, 後天追月, 大後天憶月......咁啦! ...
lcsthomas 發表於 2011-9-11 11:41

系喎,尼幾日系影月亮既好時機