[圖片] 和高手交流的人像

一年前, 影日落時, 到尾聲時一名男子趕來, 我照樣地禮貎打個招呼, 友情由一枝煙開始, 因為我正在抽煙, 他問我借火........話題都是環繞攝影方面, 當時, 每每聽到他講的, 都是一大堆理論, 一大堆數據, 結果一D都唔明佢講乜.
之後,彼此加了Facebook, 看過他作品, 原來他有自己的影樓, 是用光的專家, 除了影樓攝影, 也有拍緍紗照和戶外人像.
最近入手SB900, FB上又討論過壓光的問題, 咁啱有私影Model, 便相約該高手一同去, 遇問題可以請教一下, 結果又是一大堆數據和理論, 不過今次不同, 明左少少, 佢在不同環境, 可以即刻講到應該既SETTING,擺燈,全部有數據支持...每次由開始設定到按快門, 整個過程都非常快手便影左一張.....
D3S是黑夜之眼, 不過D7000就"見黑就盲",該位師父見我咁耐都影唔到, 一手拿走我部相機話:手動對焦咪得", 一轉閃燈角度, 咔嚓, 攪掂.....
在EPC,有高手是玩採天然光, 而他, 就是專攻閃燈, 我, 呢樣試下果樣試下, 證明自己仍未找到方向
買機不是送技術, 今次經高手指點, 深深體會, 我覺得水準立即有提升, 尤其第二張出來的效果, 非常滿意, 哈..........

該師兄在漆黑環境下,用我部D7000手動對焦, 5秒內全完成的作品, 很有影樓FEEL

買機只會燒銀紙,所以以前也叫過01兄你練MF,AF並不是萬能,另外SB-900有firmware,亦都有update

小魚仔仲未明,買機送技術既話,通街都係高手啦,因為我以前都迷失過

買機只會燒銀紙,所以以前也叫過01兄你練MF,AF並不是萬能,另外SB-900有firmware,亦都有update ...
人中之龍 發表於 2012-7-16 22:13

我記得, 初頭聽, 會諗, 以現時既電子技術, 練MF好似好不切實際, 但其實會更得心應手

戒煙!

我記得, 初頭聽, 會諗, 以現時既電子技術, 練MF好似好不切實際, 但其實會更得心應手 ...
chiushing01 發表於 2012-7-16 10:27 PM

有時影得多,自然會明白同開竅,外人講乜野都無用

我最堅持MF環同光學觀景器;熱靴同失打孔... 沒有的都可接受只係妥協

第一張右邊個個好似同i 大同我合作過.... 的確快手...

該師兄在漆黑環境下,用我部D7000手動對焦, 5秒內全完成的作品, 很有影樓FEEL
chiushing01 發表於 2012-7-16 19:33

戶外還可以.. 影樓出張咁ge相就比客嘈死...