地鐵以後-西環的海

自小都未踏足過西環,而最近西港島線開通了,燃點了我這個小伙子對它的興趣。趁著這裡未被地鐵開通帶來的升租巨浪淹沒前,我和朋友今天就來這裡走了一回。

話說回來,即使是香港境內,只要是那個地方你一直未曾踏足過,當第一次前往的時候,總會有種難以形容的喜悅,或是來自未知感;或是來自你知道自己腦海中的香港版圖又將擴闊一點點的想法。回程時發現,這種感覺與旅行的感覺原來同出一轍──旅行並不是指要到老遠的地方,只要帶著探索和期待的心,在小小香港你也能遨遊一番。

西環的範圍頗廣闊,東至西營盤,向西至石塘咀、堅尼地城都算是西環。今天,我和朋友就到了西環碼頭和泳棚。

明白這裡是個例位,藉著網上的照片,其實已經「到訪」過這裡無數次。但當雙眼來到這個畫面前,仍會有一種震撼。我相信也就是這份感覺,驅使無數位影友按下快門。

到過泳棚後,就轉移至同樣是位於海邊的西環碼頭。這裡是另一種感覺。

這是短短的一篇,不是教學,不是技術討論,是感受和相片分享,是小記。

如果要到西環泳棚,可到中環碼頭的小巴站乘54號小巴前往,下車後只需走一段不太長的樓梯便可。如要前往西環碼頭,則只需乘地鐵至堅尼地城站,於B出口出閘,沿士美菲路往海傍方向一直行便可。

攝於 2015.02.08 @ 西環泳棚、碼頭

Facebook Page|Dorason Photography
http://www.facebook.com/dorasonhk

Blog | 記錄 分享
http://dorasonhk.blogspot.hk

西環碼頭? 你係咪想講西區貨物起卸區?

靚相, 不過最後張日落既色 @@

想問第一張係用幾多mm影?

多謝分享, 不過D色...

西環碼頭? 你係咪想講西區貨物起卸區?
rickee 發表於 2015-2-11 11:02

當日我去既係地圖正中間既部分
https://goo.gl/maps/jf3pl
以我理解,貨物起卸區應該是指地圖上方的區域?
小弟對於港島西的認識不多,如有錯煩請ching指正
靚相, 不過最後張日落既色 @@

想問第一張係用幾多mm影?
raisin 發表於 2015-2-11 11:34

第一張是G1X MarkII的12.5mm,應該是24mm
多謝分享, 不過D色...
iamgozilla 發表於 2015-2-11 12:28

哈哈,的確未必每個人都喜歡這種偏色。
老實說,對於最後日落那張,我現在也不是那麼滿意

小弟對於港島西的認識不多 ...
doraemon123 發表於 11-2-2015 13:52

師兄落隻色, 其實幾夾個海, 只係唔夾個蛋黃

小弟對於港島西的認識不多 ...
doraemon123 發表於 2015-2-11 13:52

haha~唔係話你錯,我都唔知姐,因為西環碼頭好似係食野的? 如果真係講西環碼頭,可能係講緊巴士總站以西d人釣魚個個位…可能係西環碼頭~~
巴士總站以東就已經係西區貨物起卸區~

同埋其實「理論上」西區貨物起卸區唔係開放畀遊人的,「理論上」佢門口都有warn人唔畀入,不過多數係碼頭工人收工或唔阻人ge情況下入去玩都冇人理ge…見過有d影友好冇公德心,搞事也好,點都好,振振有詞咁係入面打橫行,畀d海事處(好似係)ge人趕
如果政府玩野,真係唔畀人入,成個西環的人會冇左個終極理想ge休憩區

ps:
參考:
第81A章 第16條        《將人驅逐的權力》有寫

haha~唔係話你錯,我都唔知姐,因為西環碼頭好似係食野的? 如果真係講西環碼頭,可能係講緊巴士總站以東d ...
rickee 發表於 2015-2-12 08:51

明白了,的確係貨物起卸區
入去時無留意過有牌,只係覺得個入口有啲啲奇怪,真係唔講唔知有咁既法例

原來係13年,政府已經plan好左第日點發展果頭,不過唔知有無通過…如果有,我諗未來的確會因為工程而封閉一排
http://www.districtcouncils.gov. ... S_Chinese_Final.pdf

明白了,的確係貨物起卸區
入去時無留意過有牌,只係覺得個入口有啲啲奇怪,真係唔講唔知有咁既法例 ...
doraemon123 發表於 2015-2-12 12:56

本來好大架,已經畀地鐵食左1/3…之前明愛有問過d居民點…話起個長廊定公園…但其實冇人想(或者我識ge人啦)。而家入面做乜都得,只要自律就得…但如果真係將一個咁爽皮ge休憩地方改建,就會變左單車、放狗乜都唔做得…(可能會變左第2個政總公園)…所以而家有得去好去,不過都係自律就可以了~

可能我自己鍾意影相係鍾意埋d背後故事,所以有時會去瞭解多d唔同影相ge地方,如果我太煩或認真左,請見諒~~haha