[圖片] 改Mount DIY : Helios 33

鏡頭本體係M28(28mm screw mount) 改E mount<----都唔可以話改Mount,我只係用個調焦筒做左個adapter
Helios 33
焦距:35mm
光圈:f/2.0-f/16.0
俄仔電影鏡,中心區域解像力高達340線(340ln),傳聞話可以係A7度用,冇黑角。
改前:

改後:

試鏡:

@f/8.0

唔知係我做個adapter的問題定係象場的問題,唔收到f/8.0都係影唔到嘉頓。天日再試無限遠焦點。

繼續:

回覆 1# 024109
E支小弟都有, 未有時間改.

支鏡係比35mm電影用(16mmx22mm), A7用有黑角(see here: http://goods.ruten.com.tw/item/show?21435092529923 ). 手上的資料顯示解像力中心/邊位 40/24 lines/mm (Helios 44-2 為 38/20 lines/mm) .

P.S. 下面D圖show唔到.

回覆  024109
E支小弟都有, 未有時間改.

支鏡係比35mm電影用(16mmx22mm), A7用有黑角(see here:  ). 手上 ...
calvin83 發表於 2015-2-22 22:55

仲想搵朋友部A7試,係咪可以COVER FULL FRAME,睇黎唔洗試,THANKS~
至於解像度,我冇資料,都係睇網。

回覆 4# 024109
多謝師兄教學, 我有時間都會改自己果支.

俾個結構你睇睇:
Helios 33.jpg

回覆  024109
多謝師兄教學, 我有時間都會改自己果支.

俾個結構你睇睇:
calvin83 發表於 2015-2-22 23:13

其實我未搞掂,仲差無限遠要調一調,估計法蘭距差小小,要諗方法搞搞佢先至會固定支鏡落個調焦筒,有呢張圖就好,我都唔知邊度搵呢D資料.....

回覆 6# 024109
E張可能都有用, 不過我都肯定唔張圖係唔係arm的, 我地只係得鏡心沒個housing. 其實可以考慮用個前面係52mm調焦筒, 會有多D位, 就算支鏡入D都可以校到光圈.

Helios 33 s.jpg