[圖片] Nikon D4没有陷阱對焦?

D4的陷阱對焦, 設定是AFS(AF-ON是不會理你中焦與否, 也可按下快門的..........但AFS點打雀飛呀大佬, 咁要1秒10張變得毫無意義), AFS對焦後, 放開對焦快門制, 按住景深掣, 跟住同時按住快門掣, 當入中焦區便會自動打開快門(同時按住兩粒掣等雀仔入中焦區??????)........要解決, 那怎辦? 唯有用"手動"陷阱對焦, 乜黎, 自己諗

師兄 NICE SHOT

但陷阱對焦意思唔係SET死左個對焦之後守株待兔咩?
唔係應該就係用MF咩? (定係其他機有更好方法)

P.S. 唔識影飛行中雀鳥 所以問得比較白痴

回覆 3#

師兄無錯, 不過以前的相機內設定的AF-ON陷阱對焦, 是當有OBJECT墜入中焦區, 佢會"自動"開快門(即是可保證中焦),
    而師兄講的一種, 當你"手動"按下快門, 未必可肯定物體是真正進入中焦區

咁你設定afs黎做咩?
neneaee 發表於 2015-3-2 23:06

師兄, 我打雀是AFC+9點追焦
   至於佢AFS既陷阱對焦, 我覺得在"指定路線"既表演或運動上, 是很好用的, 如越野車賽

回覆  京

師兄無錯, 不過以前的相機內設定的AF-ON陷阱對焦, 是當有OBJECT墜入中焦區, 佢會"自動"開 ...
chiushing01 發表於 2015-3-3 01:10

可唔可以講下咩機有E個FUNCTION
好似唔覺有.............(我幾部機都無見過)

回覆 7#

我用Nikon , 以前機種只要機背有AF-ON鍵大多會有, 只是近期的D800和D4没有了

回覆  京

我用Nikon , 以前機種只要機背有AF-ON鍵大多會有, 只是近期的D800和D4没有了 ...
chiushing01 發表於 2015-3-3 01:28

明白~ THANK YOU~
咁又真係幾方便

影得好靚, 背景好柔和, 主題清晰