花展老馮唔俾錢入場的訪客, 仲又食又拎

EOS-M with Nikon 105mm f/2 DC (手動對焦)
又係訓練手, 眼, 反應協調的時間
.....
哎喲,今次主體又擺咗喺中間,又等俾人插

1.
IMG_1249 by tolo2036, on Flickr

2.
IMG_1256 by tolo2036, on Flickr

3.
IMG_1258 by tolo2036, on Flickr

4.
IMG_1259 by tolo2036, on Flickr

5.
IMG_1261 by tolo2036, on Flickr

6.
IMG_1276 by tolo2036, on Flickr

7.
IMG_1281 by tolo2036, on Flickr

8.
IMG_1282 by tolo2036, on Flickr

9.
IMG_1284 by tolo2036, on Flickr

10.
IMG_1474 by tolo2036, on Flickr

11.
IMG_1468 by tolo2036, on Flickr

12.
IMG_1089 by tolo2036, on Flickr

14.
IMG_1111 by tolo2036, on Flickr

15.

IMG_1102 by tolo2036, on Flickr

原相
https://www.flickr.com/photos/100611978@N07/sets/72157651516370351/

勁呀!! 隻黑蜂咩品種 好型!

黃金分割呀

隻蜂D暗位細節同微細節唔係太清

認真... 我的手動對焦真係唔掂... 手眼協調太強了

(會唔會拉低D對比, 推下陰影好D?)

黃金分割呀

隻蜂D暗位細節同微細節唔係太清

認真... 我的手動對焦真係唔掂... ...
raisin 發表於 2015-3-24 12:27

CHECK過D相, 改咗都無用, 主要原因是光圈大 f/2 (我怕快門慢凝結唔到隻蜂), 用x1對焦, 隻黑蜂飛得近, 景深淺, 對焦不太準就好易out focus, 平時是用x5或x10對焦, 今年對我嚟講已是特破, 以前一直都係淨影靜態相, 今次是第一次嘗試影"叫做動態相", 很多嘢都要揣摩下, 下次或者用細少少光圈, 改用peak focusing(當時諗起唔知點disable個p in p畫面, 所以沒有用, 搵得嚟隻蜂都走咗)

至於黃金位就唔係張張得, 你拿支定焦~160mm (105mm x1.6)得三呎幾位, 影到幾多, 剪裁空間有限, 要拉wide d至有, 隔離又大把拍友,  郁得幾多, 另外capture the right moment最緊要,

CHECK過D相, 改咗都無用, 主要原因是光圈大 f/2 (我怕快門慢凝結唔到隻蜂), 用x1對焦, 隻黑蜂飛得近, 景 ...
tolo2036 發表於 2015-3-24 22:13

攪咁多野先可以打蜂(或者蝶)的話,俾著我會用有自動對焦鏡頭就算。

我幾鐘意10號, 想講就咁影好有難度.
CHING有無見到有人花展打雙閃燈影花

攪咁多野先可以打蜂(或者蝶)的話,俾著我會用有自動對焦鏡頭就算。 ...
WAI2 發表於 2015-3-25 00:16

係呀,隔離個師兄揸住單反拍拍聲咁影,都不知幾過癮,
我影影下花,隻巨型肥美黑蜂飛埋尼,我冇理由器材唔啱唔影啫,
M仔個AF都唔快得幾多,至於支鏡,每隔幾個月就想賣去換支百微返來,衹係唔太捨得,自己猶豫不決啫

勁呀!! 隻黑蜂咩品種 好型!
京 發表於 2015-3-24 12:09

品種就唔識,不過係好肥美巨大的,俾佢支針吉中都冇命!

回覆 7# tolo2036
你支鏡用F2+DC 5.6F, 當對焦係近處會有夢幻效果, 你有時間好天試下.

回覆  tolo2036
你支鏡用F2+DC 5.6F, 當對焦係近處會有夢幻效果, 你有時間好天試下. ...
calvin83 發表於 2015-3-25 01:27

有點落了softer的感覺