[例景系列] 嘉頓山 (加左D圖)

朝早去花展, 夜晚就上山...

真係唔係有FD話我知, 都唔知市區隔離既一座山仔, 日頭有咁多阿叔阿伯係度hea, 夜晚又咁多情侶拍拖...

我就一丁友黎影相 @@ (我5點幾去到hea... 6點幾有第二個影友黎左, 7點幾又多幾個...)

出2張先....

加多兩張

我諗好多師兄知道呢座山, 不過作為自我紀錄又好, 俾D唔識既師兄睇下都好... 都做少少說明啦 @@

嘉頓山, 其實地圖上面係無名的, 只因鄰近嘉頓麵包果棟野 (廠?), 以此為名而已... 上山容易, 大概十層樓既樓梯, 半行帶跑, 十零分鐘就到頂了... 上山的路無遮無掩, 夏天太陽照住都咪話唔辛苦, 雖然上山當日尚算清涼, 但上到頂都大汗叠細汗 (鬼叫我跑 XD)

是咁的, 上到去係十分之咁早, 山邊所有位置任我揀... 於是係呢個位落腳:

Gardenhill Tripod.JPG

P.S. 原來之前有師兄出過相: http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 9%E9%A0%93%E5%B1%B1

影一條打直既街, 當然有試一試擺位直倒...

Gardenhill portrait.JPG

Gardenhill portrait cam.JPG

不過玩左一陣, 發覺打直影得條街... 比較想攞埋側邊既大廈....
另外個Sirui N2204X跟機波頭唔太食到枝長鏡 (小小黑VR), 加上直倒真係考起佢 (一想調波頭, 拎實後就耷頭+側埋一邊)

於是最後變返打横

(以下先寫低, for 自己以後參考)

話說N2204X個跟機波頭唔夠力...

真係幾大影響的... 每次調完角度都會有少少耷頭不特止 (每次校角度都要預先望高少少, 預佢自己耷頭)... 一開始我只用3秒自拍, 長少少快門 (短過安全快門啦) 出黎D相都郁鬆蒙的, 開頭以為走焦, 但點AF/MF都係咁... 於是諗落應該係由快門震動造成...

於是shutter delay set左做3秒, 盡量減少快門震動...

之後就sharp返D啦

(我覺得應該仲可以再sharp D... 如果想再定D, 應該就要換波頭同埋加tripod collar了 )

我上過一次,應該有一條很闊很長的路(九至十呎闊)可以望見曬嘉頓那面整個好靚嘅樓景,那條單邊路(平台)沒有圍欄,跌落去死硬,但因為闊和長,放腳架其實好安全,上次上去好大霞氣,又大塵,望落好粗微粒,衰咗,下次帶M3上去試機

我上過一次,應該有一條很闊很長的路(九至十呎闊)可以望見曬嘉頓那面整個好靚嘅樓景,那條單邊路(平台) ...
tolo2036 發表於 31-3-2015 10:45

我上去時都係

霞氣同塵基本上係用後製補救

回覆 4# raisin
點解你唔買 RT-1腳架環? 加左應該好好多.

回覆  raisin
點解你唔買 RT-1腳架環? 加左應該好好多.
calvin83 發表於 31-3-2015 10:47

係啦... 開頭以為小小黑唔算太大枝, 點知都係咁頭重尾輕

我上過一次,應該有一條很闊很長的路(九至十呎闊)可以望見曬嘉頓那面整個好靚嘅樓景,那條單邊路(平台) ...
tolo2036 發表於 31-3-2015 10:45

話說果條路... 我係覺得望落元州街個角度有點斜, 所以盡量靠左, 低左D又唔太大影響咁

我上去時都係

霞氣同塵基本上係用後製補救
raisin 發表於 2015-3-31 10:46

細景就冇問題,大景就唔要得,現場睇真係幾靚