[圖片] [最啱深夜睇] 新手入無反試機一張

sony A5100
買完認唔住試一張
AF 好難中 肉gap ...

btw, 送果張 32gb SDHC c10 用唔到最高 quality!一定要 SDXC?

sony A5100
買完認唔住試一張  
AF 好難中 肉gap ...

btw, 送果張 32gb SDHC c10 用唔到最高  ...
fatdog 發表於 21-5-2015 03:19

會因為SD卡問題而用唔到最高quality? 無理由喎

會因為SD卡問題而用唔到最高quality? 無理由喎
raisin 發表於 2015-5-21 09:00

我記得 warn 過兩次
至少拍片 XAVC S 唔俾用張 sdhc 拍

fatdog 發表於 21-5-2015 12:29

Sony 個A5100介紹話, 使用XAVC-S時, 建議使用大於64GB, 高於Class10之 SDXC Card
http://www.sony.com.hk/products/alpha/a5100/feature.jsp#4/1

spec 又無講

如果係requirement, 做乜講得咁隱悔? 唔可以講得請楚D的嗎? Sony 抵打

如果師兄真係要用, 建議你最少買張有 "U1" 標記既64GB卡, 會穩陣D... 最好搵D寫入有30MB/s或以上啦

(個人建議係 Samsung Pro MicroSD 64GB... 白色包裝 寫入 80MB/s 果張, 唔係灰/銀色包裝舊版... 如果唔鍾意Samsung, 咁 Toshiba Exceria UHS-1都好的... Sandisk 就超唔抵)

fatdog 發表於 21-5-2015 12:29

http://www.dpreview.com/forums/post/54304053

如果佢講得o岩... 即係XAVC S 呢個format本身唔support SDHC...

總之SDXC (64GB或以上) 就得, 而速度不太成問題...

Sony 個A5100介紹話, 使用XAVC-S時, 建議使用大於64GB, 高於Class10之 SDXC Card

spec 又無講

如果係r ...
raisin 發表於 2015-5-21 13:14

買左了 transcend u1 c10 64gb $235
真係得左!

張咭試左有 r88 w62

好似係唔得.張卡一定要用返個隻.唔係我部a6000都話唔用得普通卡拍片.
不過我唔怕片.冇理

買左了 transcend u1 c10 64gb $235
真係得左!

張咭試左有 r88 w62
fatdog 發表於 21-5-2015 15:29

速度唔錯噃