[圖片] 用DC機仔拍的銀河

7月中在雲南雨崩村拍的星空夜景,很不經意地拍到了銀河。
原相Jpeg沒執過,曝光30秒,F1.8,ISO800,Canon G7X

影得好靚!可以去到咁少光害的地方真係難得。搵機會係香港試下RX100影唔影到咁既效果。

7月中在雲南雨崩村拍的星空夜景,很不經意地拍到了銀河。
原相Jpeg沒執過,曝光30秒,F1.8,ISO800,Canon ...
swagman 發表於 2015-7-18 10:53 PM

想知道現場的光害如何?
圖中村屋的燈光實際上有多光?

回覆 3# TH30

現場光害不算大,旁邊村子有一點光,主要是那裡是3200米高海拔地區,星空就像在你頭頂觸手可及。
左邊是我住的客棧,有兩個大約20W的慳電膽,我拍攝的位置大約距離客棧100米。

回覆 4# swagman

啊,全黑的天空應該很震撼吧。是專程去睇星嗎?

我唯一一次見到全黑的天空,是坐郵輪出海,夜晚在海中心附近完全沒有光(月光也沒有)
但我有近視,無論戴眼鏡或唔戴眼鏡,都focus唔到個星空

回覆  swagman

啊,全黑的天空應該很震撼吧。是專程去睇星嗎?

我唯一一次見到全黑的天空,是坐郵輪出海 ...
TH30 發表於 2015-7-19 23:48

我不是專程去睇星的,而是去旅遊,咁啱遇到,不過我覺得高海拔地區睇星比起無光害的平原更震撼,頭頂d星多到嚇你一跳。

我早日同幾位友人去台灣合歡山來,
上到山抬頭看到滿天星海,銀河好明顯用肉眼都睇到!!

...
kklaw286 發表於 2015-7-20 01:13

Ching你呢張仲勁

...
kklaw286 發表於 2015-7-20 01:13

一山還有一山高,好靚,支持!