[圖片] [又爆frame]慢快門手持---紫嘯鶇

快門速度只有1/25s,
腳架都開唔切...

快門慢唔係問題,影靜態野支鏡有光學穩定器就得。

快門慢唔係問題,影靜態野支鏡有光學穩定器就得。
harryytm 發表於 2016-3-30 21:31

你唔識就唔好誤導人啦,
就算用我呢支鏡為例,
有4級防震,
但本身快門速度得1/25s,
加番4級,
都仲距離安全快門速度好遠好遠,
因為呢支鏡成600mm.

仲有個問題,
就係唔夠快的快門速度,
不足以凝固隻雀,
(影雀係靜態野我都係第一次聽)
你有10級防震都無用。

廢話我就講完喇,
都係同閣下少接觸為妙,
道不同,不相為謀。
志不同,不相為友。

隻雀仔好似烏鴉,但感覺又高貴D

師兄手夠定 隻鳥剛好靜止拍下 時間控制得好好

回覆 3# 硬件法師

首先我咁回應係基於你話到"腳架都開唔切...",而支鏡有光學穩定器可以代替用腳架,呢一點我有無錯先?

另外你無講到你用咩焦距,你唔講我又點知你用幾多焦距嘅鏡影?而你隻嗰隻雀唔係飛緊,又唔係無時無刻係度咁郁,當佢係靜物又有咩問題?

而計番條數600mm 4級防震,當你支鏡比足有4級,1/640減4級等於1/40,差嗰2/3級手定啲就可以,我有講錯咩?
當你600mm用喺APS-C機,600x1.6=960,當你1/1000減4級等於1/60,都係差1/25 1又1/3級,手定啲就一定影到。

反而唔明嘅係你點解明知會有Motion Blur,你都仲用1/60以下嘅快門,又唔係唔夠光比多1又1/3級落個快門度,就算你支鏡最大光圈去到f/6.3都唔係理由,除非你連嗰少少ISO都唔肯比啦。

回覆 5# littlehorse
同意你嘅睇法

回覆  littlehorse
同意你嘅睇法
harryytm 發表於 2016-3-31 16:51

以呢D相講 ,1/25 呢個數值,如果隻雀不是靜止中,防震 腳架 手定通通發揮不到作用 所以你話係靜態 其實可以咁講

回覆 8# littlehorse

以呢D相講 ,1/25 呢個數值,如果隻雀不是靜止中,防震 腳架 手定通通發揮不到作用 所以你話係靜態 其實可以咁講

呢點我明,而我個回覆係基於佢話開唔切腳架。

如果比我影,我就寧願推高少少ISO去換番個快啲嘅快門,最少有1/60,最多1/125就夠。

回覆  littlehorse

呢點我明,我個回覆係基於佢話開唔切腳架。

比我我就寧願推高少少ISO去換番個快啲嘅 ...
harryytm 發表於 2016-3-31 17:15

呢張相如果開腳 倒不如直接提高ISO來得直接有效