[圖片] 星軌一問

旅行期間影咗下面果張星軌, 影咗15分鐘 (超唔夠), 用startrail軟件合成

除咗操作上有失誤外
每張之間時間太長 -> 太多嘢要software render, 效果會無咁好
成個過程太短 -> 條軌唔夠長
後製比較求其 -> 其實未微調好對比 (令星軌清晰D) 同前景可以執好D...

仲有一個問題, 就係:
星軌中有D比較明顯既短層, 逐格睇返D相, 應該有雲經過, 遮住咗某D部份... 唔知有無辦法係咁既情況下, 仍然可以將星軌連返埋?

求指教

回覆 1# raisin
星軌中有D比較明顯既短層, 逐格睇返D相, 應該有雲經過, 遮住咗某D部份... 唔知有無辦法係咁既情況下, 仍然可以將星軌連返埋?

你想做假?

回覆  raisin

你想做假?
calvin83 發表於 21-4-2016 10:42

即係因為雲而斷開係正常的?

通常睇星軌相都唔覺有咁斷法, 我以為係我miss咗D乜.... 定係要影好耐, 然後挑返最清果段時間去整星軌?

即係因為雲而斷開係正常的?

通常睇星軌相都唔覺有咁斷法, 我以為係我miss咗D乜.... 定係要影好 ...
raisin 發表於 2016-4-21 10:45

影星最好係沒雲果時影。就算有,一般如果D雲郁得快應該沒咩問題。如果真係遮住,果張可以唔用(個人意見)。

影星最好係沒雲果時影。就算有,一般如果D雲郁得快應該沒咩問題。如果真係遮住,果張可以唔用(個人意見 ...
calvin83 發表於 21-4-2016 10:52

thx
其實應該要多D去影, 每次影耐D, 咁遇到無雲既機會就大咗

thx
其實應該要多D去影, 每次影耐D, 咁遇到無雲既機會就大咗
raisin 發表於 2016-4-21 11:01

影E類野好睇天時/運氣/智識同勤力, 一張好似好普通ge相, 後面可能有好多次失敗.

啱啱今朝有人係Flickr follow左我, 佢個FB有ED相, 可以去睇下.
https://www.facebook.com/starrynightimaging/

影E類野好睇天時/運氣/智識同勤力, 一張好似好普通ge相, 後面可能有好多次失敗.

啱啱今朝有人係Flickr fo ...
calvin83 發表於 21-4-2016 11:15

重點都係俾心機學

重點都係俾心機學
raisin 發表於 2016-4-21 11:46

沒錯。

P.S. 我對E類野唔熟,都係齋吹炸。