又係DVB Viewer問題?

請問一下:我用DVB Viewer收高清又好,標清又好,標清唔使問就梗係720*576啦,但係就會有上下左右四條大黑邊,呢個都明點解。而睇高清,因我部芒係4:3,有上下兩條黑邊亦明點解。但有唔明既係,我將DVB Viewer錄出來的片輯錄好後存成720*576,燒成DVD,但在LCD TV(16:9)在DVD機中播,仍無法全螢幕播出,一樣有上下左右四條大黑邊,當我存成720*480時,亦是有黑邊,咁請問,要燒成DVD在LCD TV(16:9)播出,要幾多解像先至合適呢?
同時,我又發現,在DVB Viewer中看高清或寬屏,它的字幕係在黑邊內的,咁如果用720*480全屏播的話,咁係咪會冇左字幕呢?

你是用ConvertXtoDVD?
哩個問題極為複雜, 我以前試左n種配置都唔可以出到全畫面...........
最後用一條HDMI線KO佢(其實係投降)
我極度建議你用HDMI由Computer--->HDTV, 如果兩者相距十米以內

如果你仍然想透過DVD,
都係留俾高人答你

原帖由 ccw1990 於 2009-3-7 22:00 發表
你是用ConvertXtoDVD?
哩個問題極為複雜, 我以前試左n種配置都唔可以出到全畫面...........
最後用一條HDMI線KO佢(其實係投降)
我極度建議你用HDMI由Computer--->HDTV, 如果兩者相距十米以內

都係留俾高人答你

我係用會聲會影剪好再用TMPGEnc Author燒DVD的,我在TMPGEnc Author中已set好16:9,但仍冇法出到全屏,當然,標清就更加唔使講了。
註:我用USB手指錄再燒DVD,而DVD冇HDMI線。

回覆 3# 的帖子

DVD冇唔緊要,

你Computer 有兩個 DVI output 嗎?
有的話買條HDMI, 由電腦駁電視.

原帖由 ccw1990 於 2009-3-7 22:42 發表
DVD冇唔緊要,

你Computer 有兩個 DVI output 嗎?
有的話買條HDMI, 由電腦駁電視.

我明白,但我唔係咁用,我係想要燒好DVD在16:9既TV度播想有接收電視既解像。

回覆 5# 的帖子

ic
對不住, 看來我幫你不到.'

留俾高手答你

回覆 1# 的帖子

Standard PAL DVD 唔係 720 x 576咩?做咩你要剪成720 x 480? PAL 轉 NTSC????

我用TMPGEnc 4.0 XPress + DVD workshop 轉過蘇Good,靚太唔易做 等ts片做DVD,用DVD player出電視都係16:9出好正常,你轉咩片出唔到16:9?

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-8 01:09 發表
Standard PAL DVD 唔係 720 x 576咩?做咩你要剪成720 x 480? PAL 轉 NTSC????

我用TMPGEnc 4.0 XPress + DVD workshop 轉過蘇Good,靚太唔易做 等ts片做DVD,用DVD player出電視都係16:9出好正常,你轉咩片出唔到16:9?

係哦,就係用720*576,720*480都出唔到全16:9屏,一定有黑邊。我用TMPGEnc Author燒DVD既。

原帖由 momo4321 於 2009-3-8 11:29 發表

係哦,就係用720*576,720*480都出唔到全16:9屏,一定有黑邊。我用TMPGEnc Author燒DVD既。

咁你燒咩節目唔係16:9出?係咪個節目本身唔係16:9架?

原帖由 愛綠茶的熊貓 於 2009-3-8 13:36 發表

咁你燒咩節目唔係16:9出?係咪個節目本身唔係16:9架?

都係而家既鹿鼎記同學警狙擊囉。