機頂盒

鴨記買有冇平靚正?
time shift又係乜?
除左以上function,機頂盒有冇其他野玩??

另外,見有位師兄問

"係機頂盒錄左既節目
係機頂盒錄左既節目 錄左係 hard disk
可唔可以係 電腦睇番?
我只見到  dat 既 file 同 folder!"

1500以下得唔得?

無平靚正,一分錢一分貨,市面最多人用就有三種,
1. eight (重有好多同廠OEM其他牌子)
2. OLEVIA
3. Magic-TV

我覺得黃金重平過鴨記。

原帖由 arrychiu 於 2009-3-7 23:36 發表
無平靚正,一分錢一分貨,市面最多人用就有三種,
1. eight (重有好多同廠OEM其他牌子)
2. OLEVIA
3. Magic-TV

土炮都買到千幾二千, 太貴了
剛出時那粒芯片就到十五美金...
但現在sony在大陸都賣499人仔
這些土產是時候減價了

just for yr info: 節錄大陸某論壇
499元的价格无论怎么说都是值的.试问国内哪个机顶盒厂家有如此性价比.搞个一体机就要加好几千块,他们太黑心!仅凭这一点,玩索尼心情还好点.只是就事论事,不涉及其它.

原帖由 sam2004 於 2009-3-8 12:19 發表

這些土產是時候減價了

499元的价格无论怎么说都是值的.试问国内哪个机顶盒厂家有如此性价比.搞个一体机就要加好几千块,他们太黑心!仅凭这一点,玩索尼心情还好点.只是就事论事,不涉及其它.

我覺得最緊要是自己的要求:
1. 功能
2. 畫質
3. 使用方便
4. 錄影(Sony的沒有錄影)
5. 軟件穩定性、更新速度
6. 售後支持
7. 預算

我認為本地產品(土炮)不一定代表它不好,我反而覺得本地生產的更能滿足本地的情況、更了解本地的需求,比如他們可以在本地接收電視、做測試、修改軟件。

機頂盒是每天都用的電器,我覺得用得稱心最重要。當然如果沒甚麼要求就買甚麼牌子、型號都無所謂了,買最便宜的就可以了。

原帖由 herick 於 2009-3-8 12:41 發表

我覺得最緊要是自己的要求:
1. 功能
2. 使用方便
3. 錄影(Sony的沒有錄影)
4. 軟件穩定性、更新速度
5. 售後支持
6. 預算

我認為本地產品(土炮)不一定 ...

sony在日本出的, 收地上波/BS帶h/d也是三幾千, 不知sony什么時候來個呢

原帖由 sam2004 於 2009-3-8 12:19 發表

這些土產是時候減價了

一個機頂盒最貴唔係零件, 而係軟件同銷售成本. 尤其是本地品牌, 能持續追加新功能, 經過一年幾, 本地開發既品牌既STB 功能上已經同OEM 品牌漸次拉遠..Sony STB 你何曾見到有firmware update?