其實單靠手指天線

唔插屋企天線, 收唔收到高清 ?
效果係咪好差呢 ?
我住青衣的

原帖由 ckc0 於 2009-8-29 15:03 發表
唔插屋企天線, 收唔收到高清 ?
效果係咪好差呢 ?
我住青衣的

1.住邊座樓,大約第幾層?
2.窗口可唔可以直接望到金山發射站?(即係金山山頂果座塔)

金山訊號比較弱, 天線仔未必收到
就算窗口對住金山, 都要用萬視寶有內置放大器室內天線先可能收到

如果可以直視金山發射站
可以唔駛用內置放大器功能既室內天線
直接用天線仔都可以收到

想穩定睇高清都係用大厦天線吧

你講開我講你知道
我大廈整左高清天線
咁我好開心地拆走個室內天線
點知..............

原帖由 popo 於 2009-8-29 16:30 發表
你講開我講你知道
我大廈整左高清天線
咁我好開心地拆走個室內天線
點知..............

會唔會大廈整左高清天線但訊號太弱....

原帖由 LKee 於 2009-8-29 16:34 發表

會唔會大廈整左高清天線但訊號太弱....

你唔好講話高清訊號太弱
就連標清都...........

如果插大廈天線睇電視,我不如睇雪花鬼影電視好過

正常大廈天線應該夠訊號入屋既
多數係你入屋果段線老化或者入屋後段果D線質數唔靚/老化導致。
如果整返好D線,就算睇模擬都唔會有好勁既雪花。

原帖由 回憶是很痛苦 於 2009-8-29 17:57 發表
正常大廈天線應該夠訊號入屋既
多數係你入屋果段線老化或者入屋後段果D線質數唔靚/老化導致。
如果整返好D線,就算睇模擬都唔會有好勁既雪花。

我唔講你唔知,起初我住既大廈線天線係借人地大廈用(要比錢)
佢果邊中意就比你睇,唔中意就比你睇雪花(吹咩)
所以最後我都頂唔順(比阿媽鵝),就係屋企整私人天線。
用靚d既線話,我即頭響大廈走廊個公共分線果舊野駁入屋都有小小花
原因係大廈高層樓果D人亂駁線,搞到低層接收好差
點解唔投訴,d大廈垃圾管理連有線都比佢地入黎搞搞陣,仲剪埋我條天線添喎
你估我投訴有無用.......