搬屋後收唔到高清

小弟用緊DB750, 前排由mk搬去青衣翠怡後,直插公共天線無反應,
用天線仔都唔得,DVBViewer長期keep住41%附近,同埋話NO EPC Data...
業主就明明話天線無問題,咁係咪即係我果度無高清?

以前mk果時用裝好用program scan一scan就收曬所有台,而家scan黎scan去一個台都收唔到 :(
有無師兄有解決辦法?謝~~~

No EPC data?

你D鄰居收唔收到高清先?

上一手係有線用戶

原帖由 dvd-rw 於 2009-9-7 18:56 發表
No EPC data?

你D鄰居收唔收到高清先?

I dont know ar, I haven't ask them...

原帖由 -小飛飛- 於 2009-9-7 19:12 發表
上一手係有線用戶

This will affect?
I don't know. But the floor box do not have icable logo.

確定大廈是否有裝置高清接收先啦 ....

原帖由 txl 於 2009-9-7 17:28 發表
小弟用緊DB750, 前排由mk搬去青衣翠怡後,直插公共天線無反應,
用天線仔都唔得,DVBViewer長期keep住41%附近,同埋話NO EPC Data...
業主就明明話天線無問題,咁係咪即係我果度無高清?

以前mk果時用裝好用program scan一scan就收曬所有台,而家scan黎scan去一個台都收唔到 :(
有無師兄有解決辦法?謝~~~

以我所知應該有...

最好借個機頂盒試,如果收到冇爆格,咁即係個訊號唔夠去你隻手指/卡,到時可能要加放大器。

原帖由 txl 於 2009-9-7 23:46 發表
以我所知應該有...

其他模擬廣播的台收不收到?

有冇試過重新搜台呀?
青衣同mk  既台唔同頻道架喎,,,
加上大廈亦可以改動過d 台...