睇數碼台上下兩邊"崩"左少少

通常係直線同一位置上下都"崩"少少, 圖中只顯示上邊崩
似乎係某類型節目間中有問題, 其餘正常平順, 我用prohdtv ultra 高清手指+total media 3.5
同我用4:3 lcd有關嗎, 或其他原因?

留意上邊箭咀

analog 年代留落黎, 係咁
好似係同分別odd field 同even field有關.

即係同analog有關定咩原因, 係咪所有高清手指/卡都有此問題?

原帖由 koemi 於 2009-9-8 10:15 發表
即係同analog有關定咩原因, 係咪所有高清手指/卡都有此問題?

應該係咁講:
呢段片應該係由Analog既source轉做數碼的,而呢個"崩左一角”一般會係Analog source既最頂同最底出現。
而一向以黎Analog電視有overscan問題,即係Analog既CRT電視唔會exactly出晒成個畫面既100%線數,畫面上下左右最盡既部分會出左界。所以,你睇Analog電視係唔會留意到呢一樣野

而家轉左用digital, 用LCD mon睇無左overscan問題,100%畫面都可以出返黎,所以你而家睇得到”崩”左既地方。

咁係咪即係唔關隻手指/電腦事?
若果段片係由analog轉數碼的話所有機睇都會有此崩邊問題?

原帖由 koemi 於 2009-9-10 10:39 發表
咁係咪即係唔關隻手指/電腦事?
若果段片係由analog轉數碼的話所有機睇都會有此崩邊問題?

唔一定會有
但總之唔係你的問題
係電視台片源有問題
唔關你部機的事

正確上...係剪片特登 cover 左依個位佢...
如果用舊 cam 拍野...又唔用黑邊 cover 左佢...
依個位會一格格的白色點字...依個就係帶上去既 timecode...
因為 overscan 既問題...就算電視台 cover 左佢...大家用 CRT 果陣都係唔會覺有依個問題存在...