電腦節買左 Imation SOHOT 機頂盒試用報告

今日買左 Imation SOHOT ($699) 機頂盒. (今滴屎)

本來想買 Imation 新果隻 HQT ($699), 細細隻, 但睇過網上有人話佢 錄野唔識用節目名做檔案名,無 2X,4X.. 搜尋, 預較錄影衹有"一次","每天","一至五", 無得每個禮拜某一日.
跟住行過 金滴屎, promote 緊 Thomson 484 HD ($599), 及 Imation SOHOT ($699).

個 Sales 講呢兩隻一樣, 本來想買 Thomson 484HD, 個 sales 又話佢個 firmware 舊d, 代理服務無 Imation 咁好.
跟住睇個 sales 示範, 可以同時錄兩個唔同台, 睇另一個台 (以前都睇過Imation d 機頂盒示範, 衹可以錄一個台, 睇另一個台).
可能新 firmware 可以咁.

以下係小弟試過:
(由於無大廈天線,衹可以室內天線,接收能力較差,收到四個標清, 三個高清, 睇高清會窒,所以衹可用標清試機)
- 可以同一時間錄明珠, 錄國際, 睇無線.
- fast forward 可以去到 32x.
- 預錄可以 "一次", "每天", "每週"(每週可以隨意選擇任何一日或幾日).
- 不能格式化 USB 手指. (Imation Swivel 16G)
- Seagate 250G (NTFS) 不能直接使用, 要先用機頂盒格式化就可以正常運作.
- 用遙控最好直接對於機頂盒,尤其係播放錄影檔,快速搜尋,用遙控指左第二度,亂襟向前向後會令到睇電視畫面黑晒,但menu 操作正常,但用 Ch+/Ch- 又會正常番. 但如果遙控對正機頂盒,運作正常.

呢部 SOHOT 系統資料係:
機頂盒名稱: imation SOHOT
硬體版本號: KMB.B24.01
硬體資訊: STx7100
LOADER版木: No Info
軟體版本: 116.02.07
軟體資訊: FTA Subtitle
軟體釋放時間: Aug 10 2009 17:52:10

thanks c-hing for your report, how about the speed when you change the channel?
e.g. from 標清 to 高清? slow or fast.

If you have chance, which other brand / model you will try or buy lei?

Thanks

can set the record quality ma??

thanks c-hing for your report, how about the speed when you change the channel?
e.g. from 標清 to  ...
space 發表於 2010-1-16 23:47

唔理標清或高清, 轉親台大約二至三秒, 算幾順.
錄影按左制半秒至1秒開始.
基本功能算齊幾順, 無 hang. 係之前試機錄高清又放高清, 成日唔記得對住個機頂盒遙控, 播放影片係咁襟 fast forward x2, x4, .. x32, 畀我搞到睇番電視個畫面變黑, 但襟番 Channel 制正常番.
d 字無起格, 不過又可能因為我呢個位置收高清唔好或唔穩定引致問題 (未有大廈高清天線, 衹用室內天線)

一個唔知算唔算問題, 如果錄緊高清片, 同一時間衹可以睇番高清台; 如果錄緊標清, 同一時間衹可以睇 標清.

如果有錢, 我會揀 MagicTV, 聽講質素唔錯.

can set the record quality ma??
DarkHero 發表於 2010-1-17 00:21

record quality 無得 set.
呢部算係平價得黎有晒基本功能.
有一按即錄, 預較錄映/播放可以選 "一次", "每天", "一週"(可選某一日或幾日).
到現時為止ok 啦.
錄入 USB 手指 (高清或標清) 都 ok. 不過就格式化唔到 USB 手指.

順便加多d 圖片:

呢部機好似standby係流既 好食電
黑貓 發表於 2010-1-17 12:30

o岩o岩真係度過, 黑貓兄講得無錯, 係咪 standby mode 都會用 20W 電, 衹係無左畫面.

但發現唔少機頂盒standby mode 用電量無減到, 個 fd 用緊 Eight HD838, 熄左機用o既火數都無變.

唔知其他機頂盒係咪都係咁.

好在 SOHOT 有個電源開關o向機背, 唯有唔用時熄左佢, 或熄左有關拖板.

o岩o岩真係度過, 黑貓兄講得無錯, 係咪 standby mode 都會用 20W 電, 衹係無左畫面.

但發現唔少機頂盒st ...
laputafish 發表於 2010-1-17 14:29

ching, 你舊野叫咩名, 係邊度有得買??

pikpikpik 發表於 2010-1-17 14:52

SSP華輝,大約$230

pikpikpik 發表於 2010-1-17 14:52

鴨寮街 華X 有, 或者鴨寮街去到公厠果個路口轉左果條街右邊有間電子電器舖有.
呢隻野用黎度 用電量幾好.