放大器一問

岩岩搬左屋
本身舊果到都好地地的
但新屋就訊號唔多穩定…由其係hd jade 果條頻…
宜加想買個放大器…希望唔使太貴…
放大器可唔可以2條天線用同一個?(隔好遠)
PS:住係港島太古果頭…
希望唔使太貴

你係咪一個兩個天線位一個o係廳一個o係房果種?
正路通常只係一條天線由樓層天線位入屋
所以單位入面應該都有個位一開二俾兩個天線位

加放大器應該o係一開二之前加

其實可以問番幫你裝修果個電工師傅係咪一開二

一般應該係大廈樓層天線->廳天線位 Loop out->房天線位
不過你間新屋得兩個天線位ja咩

你搵到個位先再諗放大器啦~

啊爸話要買兩個
話天線一入就分左兩個…

岩岩搬左屋
本身舊果到都好地地的
但新屋就訊號唔多穩定…由其係hd jade 果條頻…
宜加想買個放大器… ...
nikkotsoi 發表於 2010-1-25 21:41

我又係港島東區收 hd jade 果條頻率有問題, 已經試過用放大器(高田sm603)
冇分別, 一樣都係唔穩定成日起格, 我係舊年12月先開始咁, 之前都冇事o既......

我又係港島東區收 hd jade 果條頻率有問題, 已經試過用放大器(高田sm603)
冇分別, 一樣都係唔穩定成日起 ...
Kennh 發表於 2010-1-25 16:57

我用左好耐
一定早過十二月已經係咁
有格仔
果時我係北角
stable 70% signal 有格仔
宜加係太古li 頭…
hd jade 個訊號係跳下跳下
3x~7x
但反而好似少左格-0-
有時會疾一疾
我知tv card 唔準
但我sure 之前係味見過一到睇一到跳的

啊爸話要買兩個
話天線一入就分左兩個…
nikkotsoi 發表於 2010-1-26 00:33

係一入就分左兩個定一開始入左兩條天線?

回復 7# C-Leung

分2個…其實會唔會有干擾?

回復  C-Leung

分2個…其實會唔會有干擾?
nikkotsoi 發表於 2010-1-26 22:31

冇得o係一入泥個位加放大器?

其實放大器會放大埋d noise (即係你講o既干擾?)
所以分線前加會好少少

回復 9# C-Leung
我老豆話咩…一坐低就疾一疾…
其實我都有小小覺…
會唔會其他electrical appliances 干擾到?