[請教]plasma問題

話說前日買ge p42st50h今日送黎,
搞掂好晒,用usb break-in 的時候,
發現右手邊有條上而下約半吋闊的"光條"
小弟係plasma新手
想問吓各位師兄:
係咪有問題要call信興?
定係一路break-in會慢慢自己好番?
唔該~

補充,啲相影得唔係咁明顯,
但係當畫面暗ge時候就好易睇得出
因為有少少似lcd漏光果種樣

回復 1# supbsun

白條在Break-In之前有無?如果無,即是由Break-In造成的,只是暫時的可以消除。

其實,很多報導都說現代的Panasonic Plasma TV無需Break-In,初期可能出現的殘影(光度不平均)都是暫時的,要非常折磨TV才有可能造成永久殘影。我的42ST30就無做Break-In一點問題都無,一直正常觀看,光度設置中間或以下,沒有做任何特別處理。

另外,TV本身就內置有掃白光條的功能,可以消除暫時性的殘影現象。我的42ST30初期看4:3節目的確有些暫時的殘影現象(兩側黑邊),不過用TV內置的掃光條功能掃幾分鐘又完全好了。用了半年,現在怎麼看4:3節目都不會再有殘影了。

回復  supbsun

白條在Break-In之前有無?如果無,即是由Break-In造成的,只是暫時可以消除。
其實,很多 ...
herick 發表於 2012-5-12 21:40

白條係break-in前已經有

回復 3# supbsun

試下TV內置的掃白光條功能,掃半小時看看。

回復  supbsun

試下TV內置的掃白光條功能,掃半小時看看。
herick 發表於 2012-5-12 21:56

白條依然存在....
禮拜一call信興上黎睇吓

回復 5# supbsun

似乎真係有問題,等信興檢查吧。
無信號時底色應該很黑的,你是不是把光度調到很高,接近100%?

Update: 我剛剛用自己的TV做了測試,把光度調到100%(即+50位置),在全黑畫面下同樣有些不均勻現象。不過這個光度是不可能用的,正常我的設置是50%多一點(即+3位置),一點看不出來。

唔會自己好翻嘅喇,call代理直接換機喇。早call早解決,拖得耐對你冇好處

PDP燒屏現象

回復  supbsun

似乎真係有問題,等信興檢查吧。
無信號時底色應該很黑的,你是不是把光度調到很高,接近1 ...
herick 發表於 2012-5-13 12:20

我都係較50
其實纯黑、冇信號係睇唔倒
但係灰、深色情況下就好明顯....
anyway ,plasma 畫質真係好正

我都係較50
其實纯黑、冇信號係睇唔倒
但係灰、深色情況下就好明顯....
anyway ,plasma 畫質真係好正:lo ...
supbsun 發表於 2012-5-13 16:01

無錯,Plasma畫質真係好好,好自然、好舒服。無買錯。
如果想安心點的話就叫信興上來檢查下。