其實dab+收音機有邊款係有中文顯示?

見好多都係得英文, 有冇中文???媽媽唔識英文

有dbc代理的,由本港或大陸生產的DAB+/FM radio通常都會出中文顯示,例如Pixie...等牌子,通常機身會印有dbc,電池對上位有dbc廣播的全名

有, 我有呢架..
good_pig 發表於 2012-5-13 23:52

呢部我都見到有賣, 仲考慮緊

見好多都係得英文, 有冇中文???媽媽唔識英文
Jamie06 發表於 2012-5-13 03:58

個人覺得, 不須要中文顯示丫, 因為老人家聽FM時, 也沒有中文顯示, 也一樣會按自己想聽的台來聽。
DAB一樣, 老人家自會認住台號來選台。

個人覺得, 不須要中文顯示丫, 因為老人家聽FM時, 也沒有中文顯示, 也一樣會按自己想聽的台來聽。
DAB一樣 ...
kslee30 發表於 2012-5-14 09:22

說話又唔係這樣講。

數碼廣播是可支援文字訊息﹐甚至顯示圖片﹐主要用途會用於新聞﹐列出新聞標題及圖片﹐令聽眾可以更易理解用途。

如果部機唔支援中文﹐日後使用點都會差一點﹐未必用到全面的功能。

說話又唔係這樣講。

數碼廣播是可支援文字訊息﹐甚至顯示圖片﹐主要用途會用於新聞﹐列出新聞標題 ...
peter_chan 發表於 2012-5-14 16:04

是的, 各有各喜好與須求, 的確選擇自己喜好的好了。

是的, 各有各喜好與須求, 的確選擇自己喜好的好了。
kslee30 發表於 2012-5-14 16:10

如果差幾十蚊...咁有新中文好, 而家英文機會出空白架

師兄, update下, 最近有乜正機又出到中文有顯示. 個D顯示屏咁平, 無可能影響成本, 真係唔想開發新機就真.

師兄, update下, 最近有乜正機又出到中文有顯示. 個D顯示屏咁平, 無可能影響成本, 真係唔想開發新機就真. ...
papayaroot 發表於 2012-5-15 10:39

中文要唔出怪獸字..我估有D 難度架