越嚟越不知所謂

小弟用魚骨天線,新換既,加分體放大器,以前冇事,但近日,一落雨就睇唔到CH22,雨過咗就又自動好番,而且梗係CH22唔得先,嚴重啲就到CH35,而CH37就永遠冇事。但落完雨就冇事自動好番,請問多數會係乜嘢問題呢?(只係大多數,又唔可以話一落雨就唔得,不過成數都有五六成咁高)謝謝!

PS:所謂睇唔到,係張TV Card,係MP既然8G75晶片既卡,而機頂盒仍然可以的,但用機頂盒檢查訊號時,多數會發現落雨時,訊號品質由51-52%下跌至41-42%左右,這時張TV Card就收不到了。

可能條魚骨唔掂檔,你條係怎麼魚骨?換過條試試~

可能條魚骨唔掂檔,你條係怎麼魚骨?換過條試試~
COD 發表於 2012-5-18 17:30

兩位師兄:

如果魚骨唔掂,應該係完全唔得。冇理由一落雨先唔得,而其他時間又會自動冇事。條魚骨仲係換咗冇幾耐。

據我一路觀察,三條頻道,都差不多,訊號品質在同一個機頂盒上睇到約為51-53%,但一落雨時,CH22就會跌到去43-44%左右,而CH35就會升到去55-56%,CH37則仍然維在原來的51-53%左右。

昨晚我先檢查完。

以下問題只是靠估,或者可以幫助找出問題:
會不會你放大器室外部份滲水影響接收?
會不會有件電子零件一潮濕就出事,和落雨無直接關係?

以下問題只是靠估,或者可以幫助找出問題:
會不會你放大器室外部份滲水影響接收?
會不會有件電子零件一潮 ...
cwchan3618 發表於 2012-5-19 16:00

謝謝師兄意見。

去睇過,放大器部分剕常干爽,亦冇被破壞。而家中電子零件則不清楚了。
但都遠離水的。

雨水係會影響數碼電視訊號的發射方向,而其香港多數的發射站射出的訊號是非常弱的,偏差便會更大。因此在天氣差的情況下,便會引致訊號質素急降而令部分頻道不能播放的原因了。

雨水係會影響數碼電視訊號的發射方向,而其香港多數的發射站射出的訊號是非常弱的,偏差便會更大。因此在天 ...
kutar_pika 發表於 2012-5-20 13:01

Ching。
而家已經冇辦法了,唯一方法,係在房間加裝放大器一枚,頂住先,今日下午又落雨,加咗就尚算OK,再睇下情況又如何。

我都知加大量放大器未必好,但冇法,而家頂住先。

回復 8# momo4321

如果加左放大器,  又尚算ok..
咁係咪代表左..你所接收既訊號仲係差dd..
會受到天雨影響..

回復  momo4321

如果加左放大器,  又尚算ok..
咁係咪代表左..你所接收既訊號仲係差dd..
會受到天雨 ...
mankowk 發表於 2012-5-21 14:18

我覺得張電視卡越來越大食或者係訊號越嚟越差。

因為數碼廣播一開始都係咁用,而家天線底加裝分體放大器,後來,在廳中又加一個,而家又要在自己房中再加一個。