點解市面上未見有大量不同牌子的DAB+ tuner (RCA O/P type) 賣?

香港DAB+都推出一年多了,但DAB+收音機大部份都係得D機仔,點解D廠唔出D好似set-top-box款式的DAB+解碼收音機(只有RCA O/P個種)賣?回想二十多年前剛出NICAM時,未有內置 NICAM解碼的電視機推出時,就有多款不同牌子的NICAM機頂盒選擇,當時最出名應該係 GP AUDIO, 但到而家為止只得幾部HIFI級的貴選擇呢?唔通技術好難做到?定係無錢搵?真係R晒頭喇!

係唔係呢d
good_pig 發表於 2012-5-19 23:50

係!但係仲係又貴又太少選擇了……

係!但係仲係又貴又太少選擇了……
sonycliepda 發表於 2012-5-20 00:06

老老實實, 而家有幾多人聽收音機先得架...大家仲係用fm 幾廿蚊o既概念, 冇人敢入貨黎賣

上網聽都得,邊有人買機。

回復 5# cmhk

唔上網聽係一種選擇

回復  cmhk

唔上網聽係一種選擇
papayaroot 發表於 2012-5-21 11:54

同埋D 聲真係唔同O既

回復 7# good_pig

真係唔明, 我用2g電話, 屋企部腦係書房, 唔通係廳想聽電台, 要部腦開到拆天咁大聲先得? 收音機就咁按個制就有得聽, 用電又小好多, 究意佢地明唔明架?

回復 1# sonycliepda

現今娯樂多様化,已經不是凉茶鋪聴廣播劇的年代了

回復  good_pig

真係唔明, 我用2g電話, 屋企部腦係書房, 唔通係廳想聽電台, 要部腦開到拆天咁大聲先 ...
papayaroot 發表於 2012-5-22 16:30

咁上網唔駛錢